Een slimme thermostaat helpt je besparen

Thuiskomen in een warm huis is natuurlijk erg fijn. Als je een langere tijd weg bent is het echter niet heel handig om de verwarming aan te laten staan, vooral nu de gasprijzen erg omhoog aan het gaan zijn. Met een slimme thermostaat kan je erg veel besparen op je gasverbruik, en daarom zijn ze ook steeds meer te vinden in woningen. Je kan namelijk met deze thermostaat vanaf een afstand via je telefoon kiezen op welke temperatuur je het huis wilt hebben bij aankomst. Het werkt voor zowel verkoelen als verhitten. 

Hoe een slimme thermostaat precies werkt

Tegenwoordig wordt bijna alles geautomatiseerd en de apparatuur wordt steeds slimmer. Denk aan de smart tv, koelkasten en nog veel meer apparaten die gemaakt zijn om je leven makkelijker te maken. Het grote voordeel hiervan is dat het wooncomfort wordt verbeterd. Een slimme thermostaat is een voorbeeld van deze producten, en kan gebruikt worden om gemakkelijk en snel je huis op te warmen, vanaf waar je ook bent. Ook kan het helpen met veel geld besparen. 

Een thermostaat regelt de verwarming in je huis. Een slimme thermostaat kan het huis automatiseren. De thermostaat stemt de verwarming af op het leefpatroon van de bewoners in het huis en kan ook bediend worden op een afstand via je telefoon. Het grote voordeel hiervan is dat de verwarming nooit te hard staat of te zacht staat, en werkt wanneer je deze nodig hebt. Dit kan je erg veel kosten besparen op de gasrekening. 

Er zijn veel verschillende soorten slimme thermostaten. Sommige die regelen de temperatuur zelf, zonder connectie met een telefoon of applicatie. Andere modellen kunnen ook samenwerken met andere apparatuur in bijvoorbeeld Google Home en zorgen ervoor dat je overal de thermostaat kan bedienen. Welk model het beste bij jou past is natuurlijk afhankelijk van je wensen en je voorkeuren. 

Een slimme thermostaat kan alleen functioneren als deze kan communiceren met je Cv-ketel. De meeste ketels hebben een verwarmings protocol ‘OpenTherm’, maar er zijn ook andere protocollen die gebruikt worden. Het belangrijkste is dat de thermostaat hetzelfde protocol heeft als de cv-ketel zodat ze kunnen communiceren. Als je een slimme thermostaat aan gaat schaffen moet je dus altijd vragen welke taal de thermostaat ‘spreekt’. Ook is het natuurlijk fijn om te weten welk protocol de Cv-ketel gebruikt zodat je de combinatie kan maken van de beste thermostaat en beste Cv-ketel.

Energie besparen met een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat is vaak zelflerend. Dit betekent dat de thermostaat zich aanpast op je leefomgeving en energieverbruik. De meeste mensen hebben een vast ritme, en de thermostaat past zich hierop aan. Als je niet thuis bent of als je slaapt wordt de temperatuur zo aangepast dat je zo min mogelijk energie verbruikt en je huis weer snel op kan warmen voor je thuiskomt. Zo kom je elke keer thuis tot een warm huis en verbruik je ook nog eens een stuk minder energie, wat natuurlijk ideaal is!

Sommige thermostaten werken met een bewegingssensor of via je mobiele telefoon. Hierdoor kan de thermostaat zien wanneer je thuiskomt en wanneer je niet thuis bent. Hierdoor kan de temperatuur zo aangepast worden op de momenten dat het nodig is. Door het zelflerende algoritme van de thermostaat wordt er een vast patroon gedetecteerd, als die er is, en past de thermostaat de verwarming dus aan op het gemeten ritme. Sommige thermostaten hebben zelfs een app die je laat aangeven wanneer je thuiskomt zodat het huis opgewarmd is of afgekoeld is als je bijna thuis bent. Dit is natuurlijk ideaal, omdat het dan nooit te warm of te koud binnen is. 

Een slimme meter is niet noodzakelijk om een slimme thermostaat te kunnen gebruiken. Een slimme meter geeft je echter wel meer inzicht op je energieverbruik, wat natuurlijk ideaal is. In sommige gevallen kan de meter zelfs communiceren met de thermostaat zodat je direct kan zien wat voor effect het systeem heeft op je gasverbruik. Over het algemeen is energie besparen met een slimme thermostaat erg effectief. 

De meeste mensen maken nog geen slim gebruik van hun thermostaat en laten vaak de verwarming gewoon de hele dag aanstaan. Een slimme thermostaat zorgt er echter voor dat je huis constant warm is als je thuis bent, maar in de tijden dat je niet thuis bent wordt er bespaard. Dit zorgt voor een gemiddelde besparing van 18 procent aan gas voor verwarming. Met de huidige energiekosten kan dit aardig veel geld besparen. Een groot voordeel is dat de kosten van een slimme thermostaat niet heel hoog liggen. Natuurlijk moet je wel een Cv-ketel hebben die kan communiceren met het apparaat. 

Hoe je de juiste slimme thermostaat kiest

Een zelfwerkende thermostaat is tegenwoordig het meest populair, omdat je niks zelf in hoeft te stellen en het apparaat automatisch werkt. Dit is de beste optie voor mensen met vaste werktijden. Mensen die erg wisselende werktijden hebben kunnen misschien beter gaan voor een model die te bedienen is vanaf de smartphone. Als je naar huis rijdt kan je gemakkelijk de thermostaat aanzetten en kom je toch thuis in een verwarmd huis. 

Een thermostaat regeling per kamer is misschien handig als je de kamer los van elkaar wilt verwarmen. Deze installatie is natuurlijk een stuk duurder, maar kan wel handig zijn. Als je bijvoorbeeld maar een uur van de dag in een deel van je huis bent te vinden is het misschien zonde om deze kamer te verwarmen met je hele huis. Deze regeling kost natuurlijk een stuk meer om te installeren en wordt vaak alleen toegepast in grotere huizen. 

Een slimme thermostaat die je inzicht geeft op je gas- en elektriciteitsverbruik is vaak erg leuk, omdat je direct een inzicht krijgt op hoeveel geld je bespaart met je investering. OP deze manier kan je ook direct uitrekenen of de investering het waard was. Over het algemeen is een slimme thermostaat echter een goede investering en kan het je erg veel geld besparen het hele jaar door, vooral als je vaak de verwarming uit vergeet te zetten of niet slim omgaat met je thermostaat.