Steeds vaker hoor je de term warmtepomp voorbijkomen. Maar wat is nu eigenlijk een warmtepomp? Waarom zal je een warmtepomp laten installeren? Welke soorten warmtepompen zijn er? En wat kost een hybride warmtepomp?
Een warmtepomp is een alternatief voor een cv-ketel. Het is dus een installatie die zorgt voor warmte in je huis. De warmtepomp zorgt ervoor dat de verwarmingen in je huis goed werken en dat er warm water uit de kraan en de douche komt. Vaak wordt een warmtepomp aangeduid als een milieuvriendelijk en duurzaam alternatief voor de cv-ketel. Een cv-ketel werkt namelijk op gas, terwijl een warmtepomp gebruik maakt van warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater.
De voordelen van een warmtepomp
De laatste tijd zijn er veel ontwikkelingen op het gebied van energie en milieu. Je vraagt je wellicht af of je de cv-ketel in jouw huis misschien moet gaan omruilen voor een warmtepomp. Maar wat voor voordelen brengt een warmtepomp nou eigenlijk met zich mee?
Door kou te onttrekken aan de omgeving zorgt een warmtepomp ervoor dat jouw huis heerlijk verwarmd wordt. Is het in de zomer wel erg warm in je huis? Dan kan een warmtepomp je huis ook afkoelen. Doormiddel van circulatie zorgt een warmtepomp ervoor dat jouw huis altijd een comfortabele temperatuur heeft die naar wens bijgesteld kan worden.
Een groot voordeel van een warmtepomp ten opzichte van energie installaties die werken op gas of andere fossiele brandstoffen is de duurzaamheid van de warmtepomp. Een warmtepomp is een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief ten opzichte van andere energie installaties. Dit zorgt ervoor dat je minder schade toebrengt aan het milieu wanneer je gebruik maakt van een warmtepomp.
De warmtepomp kosten zijn bij aanschaf hoog, maar op den duur zal de investering lonen. De warmtepomp zorgt er namelijk voor dat je kunt gaan besparen op de verwarmingskosten. Doordat je geen gaskosten meer hoeft te betalen is het verwarmen van je huis door middel van een warmtepomp goedkoper. Daarnaast is een warmtepomp een duurzame investering waardoor je over een langere tijd kosten zult besparen en uiteindelijk winst zult maken op je investering.
Bij aanschaf van een warmtepomp kun je ook gebruik maken van de ISDE subsidie die de overheid beschikbaar heeft gesteld voor ieder die zijn huis wil verduurzamen door middel van een warmtepomp. Op deze manier worden de warmtepomp kosten verder ingeperkt waardoor je nog sneller winst zult maken op je investering.
De nadelen van een warmtepomp
Hoewel de aanschaf van een warmtepomp veel voordelen met zich meebrengt kent deze warmte installatie ook een aantal nadelen. Ten eerste is de warmtepomp minder effectief als jouw huis minder goed geïsoleerd is. Een slecht geïsoleerd huis zorgt ervoor dat de warmte die de warmtepomp creëert gemakkelijk uit het huis kan verdwijnen. Hierdoor moet de warmtepomp extra hard werken om het huis op de gewenste temperatuur te behouden. Een extra hard werkende warmtepomp zorgt ervoor dat je minder verwarmingskosten bespaart. Een slechte isolatie komt vaak voor bij woningen die gebouwd zijn voor 1985.
Een tweede nadeel van het investeren in een warmtepomp is toch wel het financiële plaatje. Ondanks de subsidie die je kunt krijgen is de aanschaf van een warmtepomp nog steeds prijzig. De investering loont op den duur maar in eerste instantie zul je vooral geld uitgeven om de warmtepomp te kopen en te laten investeren. De kosten warmtepomp liggen tussen de 4000 euro en 7000 euro voor een hybride warmtepomp. Voor een volledig elektrische warmtepomp is het bedrag nog hoger. Een volledig elektrische pomp inclusief installatie kost rond de 11000 euro.
Als laatste nadeel zul je enkele voorbereidingen moeten treffen voordat de warmtepomp effectief benut kan worden. Meer informatie over deze voorbereidingen vind je verderop in dit artikel.
Welke typen warmtepompen zijn er en hoeveel kosten ze?
Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen. Voordat je een warmtepomp gaat aanschaffen is het belangrijk dat je een adviseur of expert uitnodigt die bij jou langs kan komen om te bepalen welk type warmtepomp het meest effectief is en het beste past bij jouw huis. Maar welke typen warmtepompen zijn er? En wat kost een warmtepomp?
Het eerste type warmtepomp is een lucht-lucht warmtepomp. Deze pomp gebruikt de lucht van buiten om het huis van binnen te verwarmen. De warmtepomp heeft vaak een buitenunit die aan de buitenzijde van het huis wordt geplaatst. De kosten voor een lucht-lucht warmtepomp starten vanaf 2500 euro.
Het tweede type warmtepomp is een lucht-water warmtepomp. Deze pomp gebruikt de lucht van buiten of de ventilatielucht als energiebron. De energie die deze lucht draagt zorgt ervoor dat het huis verwarmd wordt en dat er warm water uit de kraan stroomt. De kosten voor een lucht-water warmtepomp starten ook rond de 2500 euro.
Het derde type warmtepomp is een water-water warmtepomp. Deze wordt onder de grond geïnstalleerd omdat de warmtepomp gebruik maakt van grondwater om warmte te onttrekken. De kosten voor een water-water warmtepomp zijn een stuk hoger dan de voorgaande typen. De kosten liggen rond de 15000 euro.
Een vierde type warmtepomp is een bodem-water warmtepomp. Deze warmtepomp gebruikt de bodem als bron voor warmte. Het materiaal van het grondoppervlak waarin de buizen worden gelegd bepaalt de manier waarop de pomp wordt geïnstalleerd. De warmte uit de grond wordt gebruikt om het huis en water in het huis te verwarmen. De kosten voor een bodem-water warmtepomp starten vanaf de 15000 euro maar kunnen oplopen tot 25000 euro.
Het laatste type warmtepomp is een hybride warmtepomp. Dit type warmtepomp werkt in combinatie met een cv-ketel en is dus geschikt voor woningen met cv-ketel. En zijn veel verschillende soorten warmtepompen die hybride werken. Maar wat kost een hybride warmtepomp? De hybride warmtepomp kosten liggen rond de 4500 euro.
Wat moet je doen voordat je een warmtepomp installeert?
De kosten warmtepomp zijn hoog. Als je de installatie van een warmtepomp goed voorbereid zul je optimaal kunnen profiteren van de warmtepomp en je investering snel terugverdienen. Doordat de hybride warmtepomp kosten hoger zijn dan de kosten voor een lucht-lucht warmtepomp of lucht-water warmtepomp zal het ondanks een goede voorbereiding langer duren voor je deze kosten hebt terugverdiend.
De kosten hybride warmtepomp, lucht-lucht warmtepomp en bodem-water warmtepomp verschillen van elkaar. Om de warmtepomp optimaal te benutten kun je een aantal voorbereidingen doen:
- Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is. Laat bijvoorbeeld dubbel glas installeren en zorg ervoor dat er geen naden of kieren zijn waardoor warme lucht kan ontsnappen.
- Laat vloerverwarming installeren in je huis. Deze vorm van verwarming lijkt optimaal samen te gaan in combinatie met een warmtepomp.
- Zorg ervoor dat er binnenshuis en buitenshuis genoeg ruimte is voor de installatie van de warmtepomp.
- Onderzoek de subsidiemogelijkheden van de verschillende warmtepompen. De subsidie kan de kosten hybride warmtepomp, lucht-lucht warmtepomp en bodem-water warmtepomp beperken. De precieze subsidie verschilt per type warmtepomp.
- Indien mogelijk: laat zonnepanelen installeren die energie kunnen aanleveren voor de warmtepomp. Dit is echter geen vereiste voor het installeren van een warmtepomp.