De hybride cv ketel

Duurzaamheid is de laatste jaren enorm belangrijk geworden en staat zeer hoog op de wereldwijde agenda. Verduurzamen is niet alleen belangrijk voor de planeet maar ook voor jou en jouw portemonnee. Want de energiekosten zijn de laatste jaren enorm gestegen en de verwachting is dat dit meer en meer gaat worden. En dat is uiteraard een zorgelijke ontwikkeling, dus is het belangrijk om te gaan investeren in duurzaamheid. Een hybride cv ketel is dan een prima investering. 

Investering in verduurzamen

Zoals je in de inleiding van dit artikel hebt kunnen lezen is het heel erg belangrijk om te investeren in duurzaamheid. Niet alleen vanwege het feit dat de aarde heel erg lijdt onder het consumptiegedrag van de mens maar ook omdat de energiekosten onbetaalbaar beginnen te worden. Zeker sinds de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is de situatie steeds meer verslechterd.

Het verduurzamen is dan ook heel erg belangrijk. Dus het is heel erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je gaat investeren in de verduurzaming van jouw woning. 

De hybride cv ketel

De hybride cv ketel is enorm populair en dat is ook niet zomaar zonder reden. De hybride cv ketel is een ketel die werkt met een combinatie van een warmtepomp en de condensatieketel. Het voordeel hiervan is dat je aan de ene kant groene, duurzame energie opwekt door het gebruik van de warmtepomp maar aan de andere kant hoog rendement pakt door de condensatieketel.

De hybride cv ketel kan namelijk schakelen tussen beide systemen en kiest daarmee voor jou wat de beste is met bijvoorbeeld de weersomstandigheden op dat moment maar ook wat de actuele energieprijzen zijn. De hybride cv ketel pakt dus altijd de optie wat het voordeligste is. En toch wordt de duurzaamheid niet aan de kant geschoven voor de voordelige tarieven. 

Wanneer is een hybride cv ketel geschikt?

Een hybride cv ketel is vooral heel erg geschikt in bestaande woningen die gerenoveerd moeten worden. Om een hybride cv ketel aan te sluiten heb je als voordeel dat je niet je leidingen hoeft te vervangen. Ook hoef je niet de woning te isoleren zoals met spouwmuren of vloerisolatie. Dat is niet nodig bij het plaatsen van hybride cv ketel.

Voordelen van een hybride cv ketel

Voordat je tot aanschaf van een hybride cv ketel overgaat is het wel belangrijk dat je je natuurlijk eerst goed kijkt wat nu de voor- en nadelen precies zijn. Op die manier kun je echt een goede afweging maken of de hybride cv ketel wat voor jou is. Om je alvast een beetje op weg te helpen kun je hier lezen wat de voor- en nadelen zijn van een hybride cv ketel.

Makkelijk te plaatsen

De voordelen van een hybride cv ketel zijn enorm. Allereerst is het voordeel dat een hybride cv ketel makkelijk te plaatsen is. Je hoeft geen grote verbouwing uit te voeren om een hybride cv ketel te kunnen plaatsen. Dat is een groot voordeel en het bespaard veel tijd, want als je alle leidingen moet vervangen of je moet isolatie toepassen dan ben je een hoop extra tijd en geld kwijt.

Lagere energiekosten

Wanneer je tot aanschaf van een hybride cv ketel over gaat weet je zeker dat je qua kosten flink zult dalen in de maandelijkse energiefactuur. En dat is natuurlijk wel een groot voordeel. 

Altijd de meest voordelige optie

Een van de grootste voordelen van de hybride cv ketel is dat deze kan switchen tussen meerdere systemen. Dus aan de ene kant zal de hybride cv ketel altijd de groene, duurzame oplossing willen pakken maar wanneer het bijvoorbeeld winter is of zomer dan past het hybride systeem zich dus ook hier op aan. Op die manier heb je altijd de meest voordelige oplossing.

Lage CO2 uitstoot dankzij de hybride cv ketel

De CO2 uitstoot staat hoog op de agenda omdat het erg belangrijk is dat de CO2 uitstoot gaat verminderen, want juist de hoge CO2 uitstoot is erg belastend voor het milieu. Door een hybride cv ketel aan te schaffen draag je bij aan een lagere CO2 uitstoot. Dus je ontlast het milieu en ook nog eens je portemonnee. Twee vliegen in één klap.

De nadelen van een hybride cv ketel

Hoe mooi de hybride cv ketel ook is en ook al zijn er veel voordelen, er zijn ook nadelen en dus is het belangrijk om goed te checken wat de nadelen zijn. Zo krijg je namelijk wel een eerlijk beeld van de voor- en nadelen van de hybride cv ketel en kun je beter een afweging maken.

Duur in aanschaf

Ondanks dat je voor een hybride cv ketel niet je hele woning hoeft verbouwingen, leidingen te slopen of de woning te isoleren is een hybride cv ketel wel duur in aanschaf. Dat komt doordat je niet maar één systeem krijgt, zoals met een gewone condens ketel maar je krijgt dus twee systemen. En die investering liegt er niet om.

Aan de andere kant zul je het qua rendement ook wel weer terug krijgen dus daar hoef je je ook geen zorgen over te maken, maar je moet natuurlijk wel de financiën hebben liggen om die investering te kunnen maken.

Onderhoud van de hybride cv ketel

Wanneer je een hybride cv ketel hebt aangeschaft moet je er rekening mee houden dat je voor beide systemen verplicht bent om onderhoud te laten plegen. En dat is natuurlijk wel een vaste kostenpost waar je mee te maken krijgt. En tevens is het derde nadeel ook dat er weinig erkende installateurs zijn voor de hybride cv ketel. Dat is dus wel een belangrijke afweging die je mee moet nemen.

Maak een goede keuze

Investeren in duurzaamheid is nooit makkelijk. Want welke investering je ook kiest, je krijgt er nu eenmaal mee te maken dat er kosten aan verbonden zijn en dat je natuurlijk ook wilt weten of de kosten wel opwegen tegen de baten. Want je wilt niet alleen investeren in een gezond milieu maar ook in je eigen portemonnee. Houd dus ook rekening met alle bijkomende kosten zoals onderhoud.

Op die manier kun je een juiste afweging maken en beoordelen of de hybride cv ketel bij jou past.