De meeste mensen die denken aan het verduurzamen van hun woning denken direct aan verbeterde isolatie, zonnepanelen op het dak en een warmtepomp installeren. Hoewel deze methodes allemaal helpen met het verkleinen van je CO2 footprint zijn er ook andere methodes voor hoe je de isolatie van je woning verbeteren kan. Het isoleren van je woning hoeft niet heel duur te zijn. Kies bijvoorbeeld voor het verbeteren van de isolatie in je woning door gordijnen te plaatsen. Veel mensen onderschatten de invloed van gordijnen op de temperatuur in je woning. 

Gordijnen als vorm van isolatie

Een groot deel van de warmte die ontsnapt uit onze woning gaat via de ramen en deuren. Dit is in het gemiddelde huis maar liefst 37% van de warmte! Dit is best veel en vooral wanneer het buiten erg koud is kan dit ervoor zorgen dat je woning snel afkoelt. Gordijnen dekken natuurlijk het raam af, maar hoe heeft dit nou precies invloed op de isolatie? 

Natuurlijk zit er verschil tussen de soorten raambekleding. Erg dunne en doorlatende bekleding bespaart natuurlijk een stuk minder tegenover dikke gordijnen. Let daarom goed op de isolerende waarde van de gordijnen als je van plan bent om deze aan te schaffen. Je hebt allerlei verschillende gordijnen waar je uit kan kiezen. Het belangrijkste is dat de gordijnen de ramen zo goed mogelijk afdekken. 

In theorie werkt de isolatie van gordijnen erg gemakkelijk. Hoe dikker de stof is, hoe minder kou er door de gordijnen heen dringt. Hierdoor blijft de woning een stuk warmer en hoeft je verwarming ook minder hard te werken. Dunne gordijnen hebben daarom ook vanzelfsprekend een lager isolatiegehalte vergeleken met dikke gordijnen. Daarnaast moet je letten op een aantal andere zaken bij het kiezen van de juiste gordijnen. 

De juiste gordijnen kopen voor extra isolatie

Hoewel alle gordijnen eigenlijk wel isoleren zijn er een aantal die misschien beter zijn dan anderen. Vitrage of inbetweens isoleren bijvoorbeeld veel minder vergeleken met een dik gordijn. Gordijnen bieden de beste isolatiewaarde in combinatie met enkel glas, maar ook met dubbelglas en triple glas is het alsnog waard om een paar gordijnen voor je raam te plaatsen. Niet alleen zijn gordijnen heel stijlvol, maar ze bieden dus ook een goede vorm van isolatie in de wintermaanden. 

Welke gordijnen kan je het beste kopen? Deze gordijnen hebben de beste isolerende waardes:

Gevoerde gordijnen

Hoe meer lagen, hoe beter de isolatie vaak is. Dit is ook te herkennen aan ramen. Dubbelglas isoleert beter als enkel glas en triple glas isoleert beter als dubbelglas. Dit geldt ook voor gordijnen. Wanneer de gordijnen in lagen zijn verwerkt zorgt dit ervoor dat de warmte in je woning een stuk minder snel ontsnapt. Kies bijvoorbeeld voor gevoerde gordijnen. Deze gordijnen hebben namelijk twee lagen stof die de kou tegenhouden. Daarnaast valt dit type gordijn erg vol, wat er natuurlijk erg mooi uitziet. 

Gordijnen van een dikke stof

Er zijn een hoop verschillende gordijnen te vinden. De regel is: Hoe dikker het gordijn, hoe beter de isolatie. Een gordijn van een zware velours stof ziet er niet alleen mooi uit, maar kan ook ideaal dienen als extra laag isolatie in je woning. Er zijn nog een hoop andere stoffen die erg dik zijn en perfect kunnen zijn voor isoleren. 

Hoe meer lagen, hoe beter!

Ook is het mogelijk om twee dunne gordijnen met elkaar te combineren. Iedere laag draagt bij aan een verbeterde isolatie. Sommige mensen kiezen er ook voor om te gaan voor een donkere zware laag bij het raam, gevolgd door een dun en wit gordijn aan de kant van de kamer. Hoe deze combinatie het beste uitpakt is afhankelijk van je interieur. De gordijnen moeten namelijk wel bij de stijl van je kamer passen!

Kies voor een donker gordijn!

Wil je in de zomer ook de warmte buiten houden? Dan kan je het beste gaan voor een verduisterend gordijn! Deze gordijnen zijn vaak extra dik geweven om de kou zo goed mogelijk tegen te houden. Ook blackout gordijnen zijn hiervoor geschikt. Het grootste voordeel hiervan is dus dat de warmte in de zomer buiten blijft en in de winter de warmte binnen blijft!

Je woning optimaal isoleren

Als je van plan bent om je huis te isoleren kunnen gordijnen dus een groot invloed hebben. De warmte ontsnapt een stuk langzamer via de ramen waardoor de verwarming ook minder hard hoeft te draaien. Alle soorten raambekleding helpen wel een beetje, maar voor echt goede isolatie is het dus beter te gaan voor dikke of zelfs gevoerde gordijnen. Daarnaast zijn het aantal lagen ook belangrijk. Hoe meer lagen, hoe beter de warmte binnen in je woning blijft. Hierdoor ben je ook een stuk minder geld kwijt aan gas kosten zonder de verwarming een graadje lager te hoeven zetten!

Als je in de avond en in de nacht alle gordijnen dicht doet, dan kan je al erg veel besparen op gas. De gordijnen moeten niet voor de verwarming komen te hangen. De warmte moet goed in de kamer kunnen komen zonder tegengehouden te worden door iets. De best isolerende gordijnen zijn dubbele vloergordijnen. Deze hebben een speciale coating van aluminium aan de binnenkant waardoor deze een stuk meer koude lucht tegenhoudt. Deze vorm van isolatie werkt het beste in combinatie met enkel glas. Enkel glas in combinatie met de beste isolerende raambekleding heeft namelijk een betere isolatiewaarde dan dubbel glas!

Het is dus niet nodig om veel geld uit te geven om je huis te isoleren. Het beste is natuurlijk om je dak te isoleren, je vloeren en je spouwmuur. Hierdoor hou je de meeste warmte binnen in je woning. Deze vormen van isolatie kosten echter aardig wat geld en in sommige gevallen zijn ze niet eens mogelijk. Gordijnen voor je ramen hangen is een slimme manier van het verbeteren van de isolatie van je woning waarmee je op jaarbasis aardig wat geld kan besparen. Kies dus voor een paar dikke gordijnen en hou het in de winter lekker warm in je huis!