Hoe werkt de subsidie voor energiebesparing?

Huiseigenaren worden vanuit de overheid aangemoedigd om een koopwoning te verduurzamen door energiebesparende maatregelen uit te voeren. Om huiseigenaren nog meer te motiveren om tot verduurzaming over te gaan heeft de overheid een subsidie in het leven geroepen. Het verduurzamen is nodig omdat de aard bronnen zoals gas en olie erg kostbaar zijn geworden en de bronnen beginnen op te drogen. Zuinig omgaan met de planeet is daarom heel erg belangrijk en dat betekent dat er bezuinigd moet worden op de energiekosten. Maar hoe kom je nu in aanmerking voor de subsidie voor energiebesparing en waar moet je op letten?

Investeren in duurzaamheid

Wanneer je een eigen woning hebt dan is het belangrijk om te gaan investeren in duurzaamheid. Niet alleen om de energiekosten omlaag te krijgen maar ook omdat de overheid jou nu als woningeigenaar de gelegenheid biedt om tot energiebesparende maatregelen over te gaan door je tegemoet te komen met een flinke subsidie. 

Afhankelijk van de investeringen die je doet varieert deze subsidie tussen de 15 en 30% van de investeringskosten. Dat is een flinke bijdrage van de overheid!

Waarom investeren in duurzaamheid verstandig is

Investeren in duurzaamheid is niet alleen interessant omdat de overheid dit van je vraagt. Investeren in duurzaamheid is ook interessant omdat het je geld bespaard op maandelijkse basis plus dat het je geld op kan leveren als je je woning in de toekomst wilt verkopen. Een woning dat al goed geïsoleerd is ligt nu eenmaal veel beter op de woningmarkt en dat is een fijne bijkomstigheid.

Maar investeren in energiebesparende maatregelen is natuurlijk niet goedkoop. Wanneer je je woning wilt gaan isoleren mag je de portemonnee trekken want dit loopt in de tienduizenden euro’s afhankelijk van welke vorm van isolatie je kiest en hoe groot de woning is die geïsoleerd moet worden.

Wat is de subsidie voor energiebesparing?

Sinds 1 januari 2022 is het mogelijk voor woningeigenaren om een subsidie aan te vragen om de woning te isoleren. Deze subsidie energiebesparing eigen huis kan veel voordeel opleveren omdat isolerende maatregelen nu eenmaal niet goedkoop zijn. Maar het is wel belangrijk dat er in de toekomst minder energie verbruikt wordt. 

De overheid is er alles aan gelegen om het energieverbruik omlaag te krijgen, net zoals de CO2 maatregelen. De overheid moet namelijk onder toezicht oog van Europa ervoor zorgen dat de ecologische voetafdruk verminderd wordt. 

Maar zoals met iedere subsidie, is ook de subsidie energiebesparing eigen huis aan een aantal regels gebonden. Dat is natuurlijk ook wel begrijpelijk omdat zonder regels wordt het een zooitje en gaan er ook mensen gebruik van de subsidie energiebesparing aan huis gebruik maken die er helemaal geen recht op hebben. Dus moet je wel aan een aantal strenge voorwaarden voldoen.

De voorwaarden voor de subsidie energiebesparing eigen huis

Er zitten dus wel een flink aantal voorwaarden aan de subsidie voor het verduurzamen van de eigen koopwoning en dat is ook niet zo vreemd. Een van de voorwaarden van de subsidie energiebesparing eigen huis is dat je niet andere werkzaamheden in en rond huis mag indienen anders dan die te maken hebben met verduurzaming. 

Wanneer je dus een nieuwe airco wilt laten plaatsen in huis dan mag dit niet onder de subsidie energiebesparing eigen huis. Alleen energiebesparende maatregelen worden gecompenseerd onder deze vergoeding. Ook voor nieuwbouw is deze regeling vanuit de overheid niet van kracht en ook niet wanneer je een bestaande woning wilt uitbouwen. 

Het aanvragen van de subsidie energiebesparing

Als je de subsidie energiebesparing aan huis wilt aanvragen dan doe je dit met de VvE (Vereniging voor Eigenaren). Je kunt eenvoudig de subsidie energiebesparing eigen huis online aanvragen. Zorg er wel voor dat je de aanvraag compleet inlevert. Check dus goed welke documenten er nodig zijn om de aanvraag te kunnen beoordelen.

Lever je niet de juiste gegevens aan dan vertraagt dit het beoordelingsproces en kan het ook leiden tot een afwijzing van de subsidie. 

De beoordeling van de aanvraag subsidie energiebesparing eigen huis

Zodra de aanvraag ingediend is en alle benodigde documenten ook correct zijn ingeleverd wordt jouw aanvraag voor de subsidie energiebesparing aan huis beoordeeld. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Via de website van RVO start je ook de aanvraag. 

Het is belangrijk om te weten dat er goed gekeken zal worden naar welke energiebesparende maatregelen jij wilt gaan toepassen in jouw woning. Over het algemeen kun je binnen 13 weken een beslissing verwachten van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Ben je het niet eens met het besluit? Dan kun je altijd in bezwaar gaan.

Financiële mogelijkheden voor verduurzamen

Als je een koopwoning hebt die je wilt verduurzaam en ondanks de subsidie energiebesparing eigen huis is het financieel lastig om de verduurzaming te realiseren is het goed om te weten dat je ook altijd beroep kunt doen op andere financiële potjes. Het is dan ook goed om eerst te kijken naar welke potjes er nog meer zijn om de energiebesparende maatregelen te kunnen uitvoeren.

Je kunt bijvoorbeeld ook altijd in gesprek gaan met jouw hypotheekverstrekker. Ook hypotheekverstrekkers zijn gemotiveerd om mee te werken aan duurzaamheid. Vele banken bieden dan ook groene hypotheken aan. Of een krediet speciaal om te kunnen verduurzamen. Afhankelijk van jouw financiële positie kan het heel interessant zijn om hier deel aan te nemen. 

Een gesprek kun je altijd aangaan om te kijken wat de mogelijkheden precies zijn. Laat je in elk geval niet tegenhouden door een beperkt financieel budget om jouw woning te verduurzamen. Ook al is het financieel een flinke investering, de andere kant van het verhaal is dat je de investeringen altijd weer terugverdiend. Zeker in je energierekening ga je het verschil merken.

Na een aantal jaar heb je de investeringen van de energiebesparende maatregelen terugverdiend en mocht je de woning willen verkopen dan wordt de woning ook aantrekkelijker en waardevoller op de woningmarkt omdat de woning energiezuinig is. Dit is voor nieuwe toekomstige eigenaren namelijk altijd interessant omdat zij die kosten niet meer hoeven te maken. 

Een win/win situatie dus en het is belangrijk als woningeigenaar om die investering te maken