Wanneer is het interessant om je dak te isoleren?

Je ziet steeds vaker dat mensen hun dak isoleren. De meest voorname reden dat dit gedaan wordt is omdat je met het isoleren van je dak heel veel kosten kunt besparen als het gaat om de energierekening iedere maand. Dakisolatie is iets dat je zelf kunt doen, maar je zou het ook uit kunnen besteden aan een gespecialiseerd bedrijf voor dakisolatie. Waarom is dakisolatie zo goed en wat voor soorten isolatie zou je nog meer toe kunnen passen? 

Wat is dakisolatie?

Dakisolatie is het bedekken van het dak met isolatie materiaal. Met dit isolatiemateriaal is het de bedoeling dat je de warmte in je huis houdt. De warmte zal dan niet meer via het dak kunnen ontsnappen. Hierdoor zul je meteen veel minder energie nodig hebben om het huis te verwarmen.

Waarom zou je dakisolatie laten doen? 

Bij dakisolatie wordt voorkomen dat warme lucht niet meer uit het gebouw kan ontsnappen door het dak. Met het isoleren van het dak zul je in je huis ook geen last meer hebben van trektocht. Dit is niet alleen heel fijn, maar het scheelt ook nog eens flink op de energie rekening iedere maand als het dak goed geïsoleerd is. 

Je zal zien dat het gasverbruik een flink eind omlaag zal gaan nadat je je dak hebt geïsoleerd. Het is niet alleen dat het dan fijner aanvoelt op de zolder, het zal veel fijner aanvoelen door het hele huis heen

Hoe weet je of je dak al geïsoleerd is of niet?

Als je er achter wil komen of je dak al geïsoleerd is dan is dat niet altijd heel makkelijk te zien. Alleen als je een schuin dak hebt met dakpannen dan is het mogelijk om vanuit het zolderraam een dakpan op te tillen.

Dan kun je zien of er onder de dakpannen isolatiemateriaal aangebracht is. Wanneer dit niet het geval is, dan kun je eigenlijk wel met zekerheid zeggen dat je dak niet geïsoleerd zal zijn. 

Hoe kun je het dak isoleren? 

Een dak kun je op twee manieren isoleren. Zo zou je dit vanaf de binnenkant kunnen doen, maar ook vanaf de buitenkant. Door het isoleren van het dak krijg je een veel aangenamer klimaat in het hele huis.

Isolatie vanaf de binnenkant van het dak kun je het best doen door een laag glaswol of steenwol van zo een 15 tot 20 centimeter aan te brengen. Op die manier worden de lege ruimtes opgevuld met isolatiemateriaal en zal er meer warmte worden vastgehouden in huis. 

Je zolder isoleren kan ook vanaf de buitenkant gedaan worden. Het zolder isoleren wordt dan gedaan onder de laag van dakpannen. De dakpannen worden er dan vanaf gehaald. Onder de dakpannen wordt dan het isolatiemateriaal aangebracht. 

Wat zijn de kosten van dakisolatie?

Dakisolatie is helemaal geen lastige klus. Maar het is wel belangrijk dat het helemaal volgens de regels uitgevoerd wordt. Hiermee voorkom je dat je warmteverlies hebt. De kosten die komen kijken bij dakisolatie zullen heel uiteenlopend kunnen zijn.

Het isoleren van het dak kun je zelf doen of je kunt het uitbesteden aan een specialist. Het zal geen verrassing zijn dat het zelf isoleren van je dak een stuk minder duur uit zal vallen als wanneer je het uit zal besteden.

Bij het zelf isoleren van het dak heb je alleen de kosten van het materiaal dat je nodig hebt voor het isoleren van het dak. Dan ben je ook nog afhankelijk van het materiaal wat je wil gaan gebruiken hoe hoog de uiteindelijke kosten zullen worden voor het isoleren van het dak. 

Wanneer je het isoleren van je dak uit laat besteden zul je merken dat je veel meer kosten kwijt bent. Dit heeft alles te maken met het arbeidsloon dat je zal moeten betalen voor het werk dat er op het dak verricht moet worden om het dak te kunnen isoleren. 

Het isoleren van je schuur

Het is niet alleen mogelijk om je dak te isoleren, ook je schuur en de muren en de vloer zou je kunnen isoleren. Meestal is een schuur niet geïsoleerd wanneer deze opgeleverd wordt. Je kunt dan zelf beslissen of je je schuur isoleren wil.

Hoe je je schuur isoleren kunt is helemaal afhankelijk waar je schuur van gemaakt is. Bij een stenen schuur wordt een andere manier van schuur isoleren gebruikt als wanneer je een houten schuur in je tuin hebt staan.

Ook is er een verschil tussen een schuur die vrijstaand is of een schuur die gedeeltelijk aan het huis vast zit. Voor beide soorten schuren zijn weer andere manieren van isoleren nodig om het maximale uit de isolatie te halen. 

Waar moet je op letten als je je dak of schuur wil isoleren?

Wanneer je besloten hebt om je dak of je schuur te gaan isoleren, dan moet je er goed op letten dat het wel goed gebeurt. Wanneer het isoleren niet goed gedaan is, is het een mogelijkheid dat er vocht doorheen kan komen.

Wanneer er vocht door de isolatielaag heen komt zul je last gaan krijgen van vochtplekken in huis. Daarnaast is het ook belangrijk dat wanneer je gaat isoleren dat er voldoende ventilatiemogelijkheden in het huis aanwezig zullen zijn. 

Wat zijn de voordelen van isoleren?

Aan het isoleren zitten verschillende voordelen vast. Een paar van deze voordelen staan hieronder op een rij:

  • Na het isoleren kun je genieten van een beter wooncomfort
  • De waarde en het rendement van je huis zullen behoorlijk stijgen
  • Je woont in een beter leef klimaat in huis

Wat zijn de nadelen van isoleren? 

Eigenlijk zou je verwachten dat je naast voordelen ook nadelen zult ervaren van het isoleren. Maar toch zijn er nagenoeg geen nadelen bekend en ook niet te benoemen. Het enige nadeel is dat wanneer je niet met een ervaren partij in zee gaat, dat je dan niet zeker weet of de isolatie wel goed is uitgevoerd.

Hier kom je dan ook niet meteen achter, maar later als je last gaat krijgen van bijvoorbeeld vochtplekken in huis.