Warmtepomp aanleggen

De installatie van een warmtepomp gaat zo

Ben je van plan om een warmtepomp te gaan laten installeren? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Een warmtepomp is de ideale optie als je op een duurzame manier je woning wilt verwarmen. Een warmtepomp gebruikt namelijk warmte uit andere bronnen dan gas voor het verwarmen en afkoelen van je huis. De warmtepomp werkt op elektriciteit en kan in combinatie met zonnepanelen worden geïnstalleerd. Er zijn een hoop verschillende soorten warmtepompen die hun warmte uit allerlei bronnen halen. Afhankelijk van het type is de installatie een stuk anders. 

Hoe een lucht warmtepomp wordt geïnstalleerd

De lucht-lucht warmtepomp kan in iedere woning worden geplaatst en is ook een van de goedkopere soorten warmtepompen. Het is een handig toestel dat in de winter je woning kan verwarmen en in de zomer deze weer kan afkoelen. Dit type warmtepomp is echter niet sterk als andere types warmtepompen. 

Een lucht-lucht warmtepomp heeft vaak een binnen en een buitenunit. Door gebruik te maken van een ventilator trekt de buitenunit lucht aan. In de unit zelf zit een compressor die een gas opwarmt. Vervolgens trekt de binnenunit deze lucht aan en verspreid het over de ruimte waar deze is geplaatst. 

Een lucht-lucht warmtepomp kan omgekeerd worden gebruikt. Dit betekent dat het systeem dus ook de mogelijkheid geeft om je woning te koelen. Dit is een van de grootste voordelen. Moderne huizen die een warmtepomp willen plaatsen gaan daarom ook vaak voor dit model. 

Een goed geïsoleerd huis is namelijk niet lastig om warm te houden, maar in de zomer zit je dan weer met het probleem van afkoelen. Met dit type warmtepomp in de nieuwbouw heb je dus een systeem die de woning af kan koelen maar ook weer op kan warmen wanneer dit nodig is. 

De installatie van dit type warmtepomp is een stuk makkelijker tegenover de andere modellen. De buitenunit moet geplaatst worden aan de buitenkant van de woning, verbonden aan een binnenunit. Het is mogelijk om dit type warmtepomp zelf te installeren, maar voor het beste resultaat kan je dit natuurlijk door een specialist laten doen. 

Een water warmtepomp installeren

Een water-water warmtepomp is een warmtepomp die niet overal geïnstalleerd kan worden. Dit type systeem vereist namelijk dat er twee putten worden gepompt onder de woning. De warmtepomp haalt namelijk de warmte uit het water in de grond. Dit type warmtepomp heeft het beste rendement, maar de installatie is ook het meest uitgebreid. 

De pompput en de retourput komen te liggen op een diepte van 25 tot 150 meter. De diepte is afhankelijk van de samenstelling van de bodem onder je huis. Uit de pompput wordt het grondwater opgepompt en geleid naar de verdamper van de warmtepomp. Hier geeft het grondwater de warmte af aan het systeem. Het water wordt vervolgens geretourneerd naar de put. 

Het water mag niet in contact komen met de buitenlucht. Deze moeten dan ook zodanig worden afgedicht dat er niks meer bij kan komen. Dit is erg lastig. Een water-water warmtepomp kan je dus niet zelf installeren. Er is erg veel vakkundigheid nodig bij het afdichten van de put en het boren van de put zelf is natuurlijk ook onmogelijk om te doen. De installatie is daarom ook vrij duur en een gehele investering. Het is echter wel een van de beste systemen die er is. 

De bodem warmtepompinstallatie

Net zoals bij een warmtepomp die water als bron gebruikt moet er bij een warmtepomp die de bodem als bron gebruikt ook geboord worden. In dit geval is het dus ook niet mogelijk om de installatie zelf te plaatsen.

De manier waarop dit type warmtepomp werkt laat ook direct zien hoe deze installatie te werk gaat. Onder de grond van je woning worden er buizen over de lengte in de bodem geboord. Deze buizen vormen een lus en functioneren als warmtewisselaar. In de bodem is het altijd een stuk warmer als erboven. De temperatuur van de bodem veranderd bijna nooit en is stabiel tussen de 10 en 12 graden Celsius.

Net zoals de water warmtepomp heeft een bodem warmtepomp een erg hoog rendement. Het installeren van dit type warmtepomp kost echter ook veel geld. Daarnaast moet je natuurlijk een ruime oppervlakte hebben onder je woning om de buizen te installeren. De vloeistof moet hier vervolgens nog doorheen worden gepompt en het hele warmteafgifte systeem moet nog worden geplaatst. Het plaatsen van dit type warmtepomp is dus ook echt een gehele investering.

De juiste warmtepomp kiezen

Het kiezen van de juiste warmtepomp voor je woning is erg afhankelijk van waar je naar opzoek bent. Wanneer je in de stad woont of op een stuk grond waar niet geboord mag worden is de beste oplossing altijd een warmtepomp die lucht gebruikt als bron. Dit is niet alleen de goedkoopste installatie maar ook de enige optie die echt mogelijk is. De installatie van dit type warmtepomp is erg snel en niet al te duur. 

Woon je buiten de stad en heb je keuze uit alle systemen? Dan is het misschien verstandig om te kijken naar hoeveel geld je wilt uitgeven en je verdiepen in beide systemen. Als je bijvoorbeeld niet veel grond hebt kan je misschien gaan voor een warmtepomp die water als bron gebruikt, omdat hiervoor alleen recht naar beneden geboord moet worden. 

Daarnaast gaat elk bedrijf natuurlijk anders te werk met de installatie. In grote lijnen zal de installatie hetzelfde zijn. Als eerst worden de nodige stappen gemaakt om de warmtepomp te kunnen installeren. Dit wordt gevolgd door de installatie en de nodige tests om te kijken of het systeem wel daadwerkelijk goed werkt. 

Als laatste kan je nog altijd een contract afsluiten bij het bedrijf dat je warmtepomp heeft geïnstalleerd. Wanneer je onderhoud nodig hebt of iets in het systeem niet werkt staat het team dan direct klaar om je te helpen, tegenover een vast bedrag dat je betaalt. Zo weet je zeker dat je warmtepomp altijd optimaal blijft werken.