solaredge omvormer zonnepanelen

Het hebben van zonnepanelen en het produceren van eigen stroom is de laatste jaren steeds populairder geworden. Steeds meer mensen hebben zonnepanelen en er worden steeds verdergaande ontwikkelingen doorgevoerd. Dit is nodig, omdat niet alle zonnepaneleninstallaties optimaal werken. Zo heb je het volgende spreekwoord vast wel eens gehoord: ‘Een zonnepaneleninstallatie is zo sterk als de zwakste schakel’.

De meeste zonnepanelensystemen zijn in serie geschakeld, hetgeen betekent dat de stroom van het ene paneel naar het andere paneel loopt en dat tot het einde van de string. Het nadeel hiervan is dat de zwakste schakel de opbrengst van het gehele systeem naar beneden haalt. Denk bijvoorbeeld aan een zonnepaneel die in de schaduw ligt terwijl de andere panelen wel in de zon liggen. Dit kan echter voorkomen worden, namelijk met behulp van optimizers en micro-omvormers. Solaredge is een relatief jonge maar zeker vooraanstaande leverancier van dergelijke middelen. Oorspronkelijk komt de onderneming uit Israël, maar een deel van de productie komt inmiddels uit de Verenigde Staten.

solaredge omvermer zonnepanelen omvermer zonnepanelen

Hoe werkt het SolarEdge systeem?

De kracht van SolarEdge zit in de combinatie van een centrale SolarEdge omvormer mét power optimizers. Met power-optimizers wort voorkomen dat het minst presterende zonnepaneel de productie van de rest van de panelen bepaald. Het zijn kleine apparaatjes die achter de individuele zonnepanelen worden geplaatst. Deze kastjes houden de stroom en de spanning van het betreffende zonnepaneel in verhouding zodat de productie van elk individuele paneel wordt gemaximaliseerd. Zo wordt de gehele productie niet meer omlaag gehaald door één zwakke schakel.

De optimizers worden via gelijkstroomkabels met elkaar verbonden. Zij zetten nog niet de gelijkstoom (DC) om in wisstelstroom (AC). Deze losse optimizers moeten daarom daarna worden aangesloten op een centrale omvormer. Deze omvormer zet het DC-vermogen uit de panelen en via de optimizer efficiënt om in AC-vermogen. Dit AC-vermogen wordt vervolgens getransporteerd naar de meterkast van het gebouw en van daaruit gaat het verder naar het elektriciteitsnetwerk. De omvormer ontvangt tevens alle monitoring gegevens van elke individuele power optimizer en stuurt deze door naar een centrale server, namelijk het monitoring portaal van SolarEdge. In dit SolarEdge monitoring portaal kunnen de prestaties van de SolarEdge optimizer en de SolarEdge omvormer worden bijgehouden. Dit kan zowel via het internet als via de SolarEdge app.

Voordelen van het SolarEdge systeem

Zoals hiervoor reeds is toegelicht zorgt het systeem van SolarEdge ervoor dat de opbrengst van de zonnepanelen niet langer zullen afhangen van de ‘zwakste schakel’ binnen de installatie. Dit geldt bijvoorbeeld voor panelen die in de schaduw zijn gelegen, maar ook voor panelen die vuil zijn geworden of te maken hebben met bladval van bijvoorbeeld bomen. Daarnaast zijn er nog andere redenen aan te merken om voor een SolarEdge omvormer te kiezen. Ten eerste is SolarEdge is een gerenommeerde speler die als internationale marktleider actief is op de markt van omvormers en optimizers. Het is een betrouwbaar merk met veel ervaring en service centrums door heel Europa. Dit is alleen al te zien aan de lange garantie die biedt. Zij biedt 12 jaar garantie op de omvormer en 25 jaar op de optimizers. Dit is zeer goede service vergeleken met andere spelers op deze markt.

Ten tweede produceren jouw zonnepanalen meer stroom met behulp van het SolarEdge systeem. De panelen zijn dagelijks langer actief, omdat zij niet meer hoeven te wachten tot alle panelen in de zon liggen en stroom opwekken. Ook na de zonsondergang blijven ze veel langer actief. Zo wordt de investering van de panelen nog meer waard. Ook de omvormer heeft een langere levensduur. Dit komt omdat de optimizer al een essentieel voorwerk doet. Deze optimizers zorgen immers voor een constante spanning, waardoor de omvormer zelf minder intensief wordt gebruikt. 

Je kan uitgaan van een goede kwaliteit. Ten derde maakt het SolarEdge systeem het mogelijk elk zonnepaneel afzonderlijk online te monitoren en de panelen op afstand te bedienen. Zo heb je volledig zicht en controle op de prestaties van ieder paneel. Je kan deze prestaties overal en altijd bekijken. Iedere vijf minuten worden immers gegevens van de optimizers naar de server gestuurd. Ook is het mogelijk om een paneel op afstand uit te schakelen.

Dit kan relevant zijn om bijvoorbeeld een gevaarlijke situatie te voorkomen. Dit komt zelden voor en bij kortsluiting schakelt de omvormer automatisch uit. Toch is het een hele geruststelling dat het mogelijk is. Tot slot hoeven zonnepanelen vanwege de optimizer niet langer aan elkaar geschakeld te zijn. het is dus niet meer nodig om alle zonnepanelen op één dakdeel te plaatsen, maar men kan panelen op meerdere dakvlakken combineren op één omvormer. Ook dit levert doorgaans een hogere opbrengst op. Een algemene conclusie die hieruit getrokken kan worden is dat het SolarEdge een zeer slimme investering is. Naast de vele voordelen die hier zijn omschreven, biedt het de mogelijkheid om de opbrengst te vergroten. Daarmee is het zeker een aanrader.

Nadelen van het SolarEdge systeem

Ten eerste is waarschijnlijk het voornaamste nadeel van het SolarEdge systeem is dat het geld kost. De producten van SolarEgde zijn misschien wat duurder dan gemiddeld, maar daar krijg je dan ook wat voor. Ten tweede bestaat het SolarEdge systeem uit verschillende onderdelen. Zoals hiervoor al werd uitgelegd werkt het systeem samen door optimizers en een omvormer. Een nadeel hiervan is dat al deze onderdelen stuk kunnen gaan. Aan de andere kant kan de levensduur verlengd worden, aangezien de druk verdeeld wordt over verschillende elementen. Hoe dan ook, hierin ligt een risico. Ten derde kunnen vraagtekens gezet worden bij het nut van de vele functionaliteiten van de SolarEdge.

Wat heeft het uiteindelijk voor meerwaarde dat je alle individuele zonnepanelen kunt volgen? Het is leuk om te volgen en wellicht handig voor een installateur als er iets aan de hand is, maar verder zal dit geen aspect zijn waarmee de kosten van het systeem terug verdiend gaan worden. Tot slot zijn er ook andere technologieën op de markt om ‘de zwakste’ schakel onder de zonnepanelen te ondervangen. Dit systeem is dus niet de enige oplossing en ook zeker niet het goedkoopste alternatief. Het is daarom een aanrader om je van te voren goed te verdiepen in de mogelijkheden.

Is het SolarEdge systeem de beste omvormer?

SolarEdge is een grote marktleider die goede kwaliteit producten aflevert. Je kan er zeker van op aan dat je met de aanschaf van het SolarEdge systeem een goede investering doet. Of het dé beste omvormer is zal afhangen van de specifieke wensen van een klant. Het is namelijk een tamelijk dure aanschaf, die met name zijn geld opbrengt bij zonnepanelen die bijvoorbeeld deels in de schaduw zijn gelegen. Ook zijn er andere technologieën die aan deze problemen tegemoet kunnen komen. Het is daarom goed om van te voren bedenken wat je in een dergelijk product zoekt, en betrekt daar dan ook zeker de potentie van het SolarEdge systeem bij.

Uitleg SolarEdge monitoring portal voor systeemeigenaar