Brabantse gedeputeerde Spierings: ‘Het is 5 voor 12, windenergie is onmisbaar’

De Brabantse gedeputeerde Anne-Marie Spierings sprak recent op een symposium in Moergestel bij de opening van windpark Kattenberg. Zij stond stil bij de vraag is dit het type windpark dat men wil in Brabant? En wat is de toekomst van windenergie op land?

Spierings: ‘De aanloop tot de bouw van windpark Kattenberg heeft meer dan 10 jaar geduurd, de bouw van de turbines 4 weken. Ik hoop dat andere windprojecten een kortere aanloop zullen kennen. Het is mooi dat het plan nauwelijks bezwaren kreeg. De locatie is goed. En bovendien stort ontwikkelaar Essent jaarlijks een bedrag in een duurzaamheidsfonds. Hiermee kunnen de gemeenten Oisterwijk en Oirschot andere projecten op het gebied van duurzame energie realiseren. Sociale wind, noemen we dat. En dat zien we graag in Brabant.

Er zijn vele vormen van sociale wind mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld ook mensen een stukje windturbine (winddeel) laten kopen, zodat zij zelf direct profiteren. Het nadeel daarvan is dat niet iedereen het geld heeft om een stukje windturbine te kopen. Zo zouden mensen met een kleine beurs niet kunnen profiteren, terwijl mensen die veel geld hebben heel veel kunnen profiteren. Wat mij betreft kan het kopen van een winddeel bestaan naast andere concepten zoals de dorpsmolen.

Op dit moment zitten we nog niet op 10 procent duurzame energie. Het 5 voor 12 is als het om het klimaat gaat. Voorlopig moeten we alles inzetten om het aandeel duurzame energie snel te vergroten. Mensen zijn heel inventief. Brabanders behoren met de vele hightech- en maakbedrijven zelfs tot de kopgroep. Dus ik verwacht dat over 20-30 jaar, als de huidige generatie windturbines ‘met pensioen gaan’, we andere oplossingen hebben bedacht.’

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!