NLVOW: VN-commissie neemt klacht over windmolens in behandeling

UTRECHT – De Commissie van Toezicht van het Verdrag van Aarhus, ingesteld vanuit de Verenigde Naties, gaat de klacht van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) in behandeling nemen.

Zeeland, Windenergie,
©: Flickr/FaceMePLS

Dit meldt de NLVOW, die de commissie een tribunaal noemt, vrijdag. Beslissingen van de commissie zijn niet bindend.

Het Verdrag van Aarhus draait om de besluitvorming en informatievoorziening rond milieu-onderwerpen en de interactie tussen het publiek en de overheid. De commissie ziet toe op naleving van het verdrag.

Zo maakte in 2014 Greenpeace de gang naar de commissie met een klacht over de levensduurverlenging van de kerncentrale in Borssele.

Informatie over windmolens

De NLVOW diende in juni een klacht in bij de commissie over het windmolenbeleid van de Nederlandse overheid. Volgens de actiegroep is de informatie van de overheid over windmolens vaak eenzijdig, soms onjuist “en in enkele gevallen gewoon misleidend”.

Beslissingen over windparken zouden in achterkamertjes worden genomen door overheden, de windmolenbranche en voorstanders van windmolens. Rechters zouden ondertussen altijd de overheid gelijk geven, claimt de organisatie.

Windenergiedoelstellingen

In het document dat de NLVOW naar de commissie stuurde wordt het verhogen van de windenergiedoelstellingen als voorbeeld aangehaald. Als onderdeel van het Energieakkoord wil de Nederlandse overheid 6.000 megawatt aan windmolens in 2020. Volgens de NLVOW had al bij dit plan het publiek om reacties moeten worden gevraagd.

De actiegroep verwacht dat voor het einde van 2016 een uitspraak over de zaak volgt. De NLVOW probeert ook een klacht in te dienen bij de Europese Commissie.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!