Onder druk van provincie gaat gemeente mogelijk toch medewerking verlenen aan windmolens

AMSTERDAM – Burgemeester en wethouders van de gemeente Westland in Zuid-Holland neigen er toch naar medewerking te verlenen aan het plaatsen van windmolens, ondanks een eerder besluit om geen turbines toe te staan.

Windmolens 's nachts
©: Flickr/Scott Butner

Dit schrijven de bestuurders in een document naar de gemeenteraad vooruitlopend op een commissievergadering op dinsdagavond.

Het gaat om een vermogen van minstens 9 megawatt, omgerekend ongeveer 3 windmolens.

In het document haalt de gemeente aan dat de provincie Zuid-Holland toch windmolens wil zien in Westland. Het provinciebestuur geeft de gemeente daarbij de mogelijkheid om zelf nog de regie in handen te houden.

Voor- en nadelen

De voor- en nadelen opsommend “neigt het college er naar om zelf in overleg met de initiatiefnemers en de provincie deze locatie te ontwikkelen”.

Zo houdt de gemeente bijvoorbeeld invloed op de plek waar de windmolens komen. B&W merkt ook een eventuele vergoeding op als de windmolens op gemeentegrond komen.

Inkomsten

Verder kan Westland inkomsten aan leges tegemoet zien als het zelf de vergunningen voor de turbines afgeeft. Dit kan tot bijna 100.000 euro oplopen. Als de gemeente geen medewerking verleent gaan de inkomsten naar de provincie.

2 bedrijven hebben concrete plannen voor windmolens. Nature’s Pride heeft al plannen voor de bouw van tenminste 1 windturbine. Yard Energy, eigenaar van een bestaande windmolen bij Westerlee, wil nieuwe windmolens realiseren.

De gemeente voorziet wel bezwaren vanuit de omgeving en ook van aangrenzende gemeenten.

Lees meer over windenergie in Zuid-Holland in het dossier

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!