Rechter: logo’s Uwind en Eneco op windmolens geen probleem

AMSTERDAM – De logo’s van Eneco en energiecoöperatie Uwind op de 3 windturbines bij het Utrechtse Houten mogen blijven zitten. Actiegroep Gigawiek vindt dat het voor overlast zorgt, maar de Utrechtse bestuursrechter gaat hier niet in mee.

©: Eneco
©: Eneco

Dit blijkt uit een uitspraak van de rechter van eind vorig jaar. Hierin wordt erkend dat de logo’s eigenlijk niet op de windmolens mogen, maar dat van overlast is geen sprake.

Gigawiek protesteerde tegen het logo omdat in de bouwvergunning is opgenomen dat de windmolens lichtgrijs zouden zijn.

De gemeente Houten vond handhaving hiervan uiteindelijk niet nodig, ook op basis van een advies van de welstandscommissie dat de logo’s zich op 105 meter hoogte bevinden en daarom niet voor overlast zorgen.

Bouwvergunning

Volgens de rechter heeft Gigawiek wel een punt en is de bouwvergunning ongeldig, maar Eneco en Uwind hoeven de windmolens niet aan te passen. Wel moeten de bedrijven de proceskosten van Gigawiek worden betaald.

Eneco zegt in een reactie tegenover de Groene Courant de uitspraak nog te bestuderen. Mogelijk gaat het concern in hoger beroep.

Goede argumenten

“De reden hiervoor, is dat wij denken dat er aan de jurisprudentie goede argumenten te ontlenen zijn dat het aanbrengen van stickers op de gondels niet is te beschouwen als ‘bouwen’ in de zin van de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (WABO).”

Gigawiek protesteert al langer tegen de windturbines. Eerder vertrok de voorzitter van de stichting nadat hij moeite zei te hebben met de manier waarop Gigawiek actie voert. Medewerkers van Eneco worden bijvoorbeeld regelmatig aangesproken op Twitter over de windmolens.

Lees meer over windenergie in Utrecht in het dossier

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!