Bijna 5 gigawatt aan PPA-contracten voor windparken

Bedrijven in Europa hebben nu voor bijna 5 gigawatt aan stroomafnameovereenkomsten (red. Power Purchase Agreements, PPA’s) met windparkeigenaren ondertekend. Deze PPA’s zijn pas gestart in 2014 en komen vooral voor in de ict-sector om datacenters van energie te voorzien.

In 2018 kwam er 1,5 gigawatt aan nieuwe PPA-deals met windparken bij. De aluminiumsector was het meest actief, met Norsk Hydro en Alcoa die grote deals tekenden in Zweden en Noorwegen. Farmaceutische bedrijven en de automotive branche ondertekenden ook hun eerste PPA’s, waarbij Mercedes-Benz deals aankondigde in Polen en Duitsland. De laatste overeenkomst betreft windenergie die de elektrische voertuigen en de batterijproductie van Mercedes aandrijft.

Noordelijke landen hebben nog steeds de meeste PPA’s. Maar in 2018 kregen Duitsland, Spanje en Polen allemaal hun eerste PPA’s. Frankrijk en Italië onderzoeken bovendien de mogelijkheden tot PPA’s. Giles Dickson, chief executive officer van koepelorganisatie WindEurope, over de opmars van PPA’s: ‘Corporate PPA’s zijn booming. Het laat zien dat industriële consumenten windenergie als concurrerend en betrouwbaar beschouwen. En het zal de industrie helpen haar energiekosten te verlagen. Maar tegelijkertijd hebben sommige landen nog steeds hindernissen voor PPA’s. Ze zullen ze moeten wegnemen in het kader van Europese regelgeving en ze zouden ook moeten aangeven hóe ze dit in hun nationale energieplannen organiseren.’

foto: Vattenfall

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!