Windenergie bezorgt Vattenfall voor het eerst in 5 jaar weer winst

Het is voor het eerst sinds 2012 dat Vattenfall het boekjaar met winst afsluit. De windenergieactiviteiten laten cijfers zien met een verdubbeling van het resultaat ten opzichte van het jaar daarvoor en zijn een belangrijke drijfveer achter de eerste winst in 5 jaar tijd.

Vattenfall heeft over het gehele jaar 2017 een resultaat na belastingen van bijna 10 miljard Zweedse kronen geboekt. De omzet daalde daarentegen enigszins en lag 3 procent onder het resultaat van 2016.

Het aantal klantcontracten nam het afgelopen jaar met in totaal 360.000 toe en het onderliggende bedrijfsresultaat vóór belastingen steeg van 21,7 naar 23,4 miljard Zweedse kronen. Het jaarresultaat na belastingen steeg vorig jaar van een verlies van ruim 2 miljard Zweedse kronen naar een winst van 9,6 miljard Zweedse kronen. Daardoor kan Vattenfall aan de eigenaar, de Zweedse staat, een winstuitkering toekennen, op voorwaarde dat de algemene vergadering het voorstel van de Board of Directors goedkeurt.

De windenergieactiviteiten laten cijfers zien met een verdubbeling van het resultaat ten opzichte van het jaar daarvoor. Het onderliggende bedrijfsresultaat steeg van 0,9 miljard Zweedse kronen naar 2,1 miljard Zweedse kronen. De stijging is vooral te danken aan de ingebruikneming van een aantal nieuwe windparken, onder meer Pen y Cymoedd in Wales en Sandbank in het Duitse deel van de Noordzee. In totaal produceerden de windmolens van Vattenfall 7,6 terawattuur.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!