Windmolen in Noord-Ierland ingestort

AMSTERDAM – Een windmolen van 80 meter hoog in Noord-Ierland is vrijdagavond ingestort door onbekend oorzaken. Er vielen geen gewonden, maar de turbine is volledig vernietigd.

Ierse windmolen blokDe turbine stond bij het plaatsje Fintona, op 106 kilometer afstand van de hoofdstad Belfast, aldus Britse media.

De windmolen, gefabriceerd door Nordex, heeft een waarde van 500.000 pond (638.000 euro) en is onderdeel van een windpark van 8 windmolens.

Elke turbine heeft een vermogen van 2,5 megawatt. De overige 7 windmolens zijn stilgezet.

Geen harde wind

Hoewel er geen harde wind blies die avond, draaiden naar verluidt de wieken ongecontroleerd met hoge snelheid voordat de windturbine instortte.

De directeur van het windpark werkte met de leveranciers samen om de locatie veilig te stellen. Volgens haar is positief dat de veiligheidsplannen goed werkten. Binnen enkele minuten waren hulpdiensten aanwezig.

In Groot-Brittannië zijn eerder windmolens omgevallen. Tijdens een storm viel bijvoorbeeld een windmolen in het Engelse Devon om, hoewel later bleek dat er waarschijnlijk sprake was van sabotage. Enkele bouten waren uit de turbine gehaald.

Nederland

In Nederland verloor onlangs een relatief kleine windturbine in het IJsselmeer van enkele tientallen meters hoog in de wieken. De 20 meter lange wieken kwamen in het water terecht en zijn begin maandag al geborgen. Over de oorzaak is nog niks bekend.

In 2009 landde een afgebroken wiek van een windmolen langs de A6 bij Lelystad op de snelweg. Ook hierbij vielen geen gewonden.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!