22e offshorehoogspanningsstation van ENGIE Fabricom verlaat site in Hoboken

Het offshorehoogspanningsstation (OHVS) gaat binnenkort uitvaren richting het offshorewindpark Norther in België. Het is het 22e hoogspanningsstation gebouwd op het terrein van ENGIE Fabricom in Hoboken, door de partners van het consortium: ENGIE Fabricom, Smulders en CG.

Het offshorewindpark – een project opgezet door Elicio, Eneco en Diamond Generating Europe – is het belangrijkste windpark langs de Belgische kust en zal energie leveren voor bijna 400.000 gezinnen. Het is gebouwd op 23 kilometer van de kust van Zeebrugge. Op jaarbasis zal het windpark 1,4 miljard kilowattuur hernieuwbare energie produceren.

Het OHVS vormt de schakel tussen de individuele windturbines. Het hoogspanningsstations converteert de geproduceerde energie (33 kilovolt) naar een spanning van 220 kilovolt en transporteert ze via een exportkabel naar het transmissienetwerk op land.

Met zijn 32 meter lang en 21 meter hoog, zijn 1.300 ton en zijn transformatiecapaciteit van 410 megavolt, is het OHVS-station van Norther het meest compacte offshoretransformatorstation ooit gebouwd in Hoboken. De bouw van offshoretransformatorstations is een Belgische expertise geworden. Op de Hoboken-site werden ook onderstations gebouwd voor andere windparken in het Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland en Nederland.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!