De warmtepomp wordt steeds populairder. Je hoort er steeds meer over voorbij komen. Ze brengen veel voordelen, maar er zijn ook nog veel onduidelijkheden over. Wat zijn de belangrijkste voordelen van een warmtepomp? We hebben 5 redenen op een rijtje gezet, waarvoor je voor een warmtepomp zou moeten kiezen.
Wat is een warmtepomp precies?
Voorheen werden veel woningen verwarmd met aardgas. Bij veel woningen is dit nog steeds het geval, maar toch begint hier een verandering in naar voren te komen. Een Cv-ketel wordt verwarmd met aardgas, maar dit is een fossiele brandstof. Dit betekent dat op den duur deze brandstof op raakt. Op zoek naar alternatieven dus!
Zeker sinds de prijzen op gas steeds meer stijgen, wordt de vraag en interesse in alternatieven steeds groter. Een warmtepomp maakt het mogelijk om je huis te verwarmen zonder aardgas. Een warmtepomp kun je eigenlijk vergelijken met een omgekeerde koelkast. In plaats van dat de pomp warmte afvoert, haalt de warmtepomp juist de warmte van buiten het huis in. Deze warmte gebruikt hij weer om het huis te verwarmen.
Verschillende soorten warmtepompen
Er zijn 2 verschillende soorten warmtepompen voor het verwarmen van je huis, namelijk een hybride en een volledig elektrische warmtepomp. Om een warmtepomp goed te laten werken is het wel belangrijk dat het huis goed geïsoleerd is. Een hybride warmtepomp haalt de warmte meestal uit de lucht buiten. Een volledige warmtepomp kan ook gebruik maken van andere warmtebronnen.
Zo is er bijvoorbeeld een lucht/water-warmtepomp. Deze haalt warmte uit de lucht buiten via een buitenunit. Deze warmte wordt overgedragen aan een systeem in je woning en op die manier omgezet en doorgegeven aan het verwarmingssysteem. De meeste warmtepompen werken op deze manier en zul je ook het meest tegen komen. Er zijn ook warmtepompen die alleen op ventilatielucht werken. Hierbij moet je wel verplicht een goed ventilatiesysteem in je woning hebben.
Als tweede is een water/water-warmtepomp mogelijk. Deze haalt de warmte uit het grondwater. Er moeten hier 2 putten voor worden uitgeboord. De ene haalt de warmte uit de grond omhoog en via de andere put gaat het afgekoelde water de grond weer in. Het voordeel van deze is dat hij in de woning ook je woning kan koelen en dan dus omgekeerd werkt. Het aanleggen van een water/water-warmtepomp is wel een stuk duurder. Ook heb je een vergunning nodig om hem aan te leggen. Dit maakt deze soort warmtepomp vaak alleen aantrekkelijk voor een groep woningen en een bedrijfspand.
De voordelen van een warmtepomp
De warmtepomp biedt veel verschillende voordelen. We gaan je 5 redenen geven waarom het aanschaffen van een warmtepomp een goede keuze voor je kan zijn.
1. Minder CO2- uitstoot
Het gebruik van aardgas is niet goed voor het milieu. Het is al slecht om het uit de grond te winnen, want in sommige gevallen veel problemen kan veroorzaken. Ook is het gebruik ervan niet goed voor het milieu en is het gebruik van aardgas ook de oorzaak van het broeikaseffect in de atmosfeer. Dit zorgt ervoor dat de aarde steeds meer opwarmt en weer andere problemen veroorzaakt. Zo zien we de afgelopen jaren steeds vaker bosbranden als gevolg van hele droge zomers en in het najaar en winter juist weer heftige regenval met overstromingen als gevolg.
Een warmtepomp gebruikt dus geen aardgas. Hij haalt de warmte uit de lucht of de bodem om je woning te verwarming. Dit is dan ook een stuk beter voor het milieu en stoot een stuk minder CO2 uit. Een warmtepomp werkt alleen op elektriciteit, wat een stuk minder verbruikt.
2. Waardevermeerdering van je woning
Duurzaamheid is een aspect wat voor veel mensen steeds belangrijker wordt. We zijn dan ook met z’n alle hard op weg naar een toekomst zonder gas. De kans is klein dat je ook enkele jaren nog steeds gas gebruikt, aangezien steeds meer mensen overstappen op hun woning elektrisch verwarmen met een warmtepomp. Ook wordt er niet meer op gas gekookt. Gebeurd dit wel, dan zal dit gedateerd worden.
Door een warmtepomp in je woning te installeren, zal dit een gunstig effect hebben op het energielabel van je huis. Een zuinig energielabel is voor veel mensen steeds belangrijker wanneer ze een huis kopen. Een zuinig energielabel heeft dan ook een gunstig effect op de waarde van je huis. Door de hogere waarde van je huis en omdat je geen gas meer verbruikt en daardoor op je maandlasten bespaard, heb je het installeren van de warmtepomp op die manier snel terugverdiend.
3. Je verbruikt minder energie
Een gemiddeld gezin van 4 personen gebruikt zo’n 1600 m³ aan aardgas per jaar. Dit is heel wat en kost dan ook flink wat geld. Met de prijzen van momenteel is het dus zeker geen overbodige luxe als je hier wat op kunt besparen.
Aangezien een warmtepomp dus geen aardgas gebruikt, zal hier jaarlijks al een flink bedrag op bespaard worden op stookkosten. Wil je verder ook besparen op je energiekosten? Dan is een warmtepomp zeker een goede keuze voor je. Een warmtepomp is dan bijvoorbeeld ook goed te combineren met zonnepanelen. Met deze zonnepanelen kun je de energie die de warmtepomp gebruikt zelf opwekken.
4. Maak gebruik van subsidies
Voor het aanschaffen van een warmtepomp zijn er verschillende subsidies beschikbaar waar je gebruik van kunt maken. Hoeveel je exact aan subsidiebedrag kunt krijgen, is afhankelijk van verschillende zaken. Het is daarom ook verstandig om vooraf goed onderzoek uit te voeren naar wat er mogelijk is.
Het krijgen van subsidie is bijvoorbeeld vaak alleen beschikbaar voor bepaalde soorten en merken warmtepompen. Zo kun je vaak voor een water/water-warmtepomp geen of minder subsidie krijgen. Het kan in dat geval ook zo zijn dat ondanks de subsidie de warmtepomp alsnog veel geld kost. Verdiep je dan ook goed in welke subsidie je wanneer kunt krijgen en maak vooraf een goede berekening hoeveel geld je zelf nog moet investeren.
5. Makkelijk in onderhoud
Een warmtepomp is zeker niet onderhoudsvrij, maar wel makkelijk in onderhoud. Gemiddeld moet een warmtepomp 2 keer per jaar onderhouden worden. Dit onderhoud is vaak alleen maar preventief.