ACM maakt import van windenergie uit Denemarken mogelijk

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de spelregels voor internationale elektriciteitshandel uitgebreid. Daarmee maakt zij de import van windenergie uit Denemarken mogelijk. De duurzame energie kan vanaf eind 2019 over de zogenaamde COBRA-kabel worden getransporteerd.

TenneT en Energinet.dk leggen deze onderzeese verbinding tussen Nederland en Denemarken aan. De COBRA-kabel kan ongeveer 700 megawatt transporteren. Dat is evenveel capaciteit als een middelgrote elektriciteitscentrale levert.

Nederland kan straks gemakkelijker duurzame Deense energie importeren. Daarnaast vergroot de kabel de betrouwbaarheid van de energievoorziening in Nederland omdat meer elektriciteit kan worden geïmporteerd. De uitbreiding van de spelregels maakt ook langetermijnveilingen van capaciteit tussen Nederland en Denemarken mogelijk. Langetermijnveilingen zorgen ervoor dat bedrijven minder risico lopen door de toekomstige ontwikkeling van elektriciteitsprijzen. De aanpassing vindt nu al plaats zodat marktpartijen weten waar ze aan toe zijn. Dat vergroot volgens de ACM de beschikbaarheid van duurzame en betaalbare energie. (foto: Vattenfall)

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!