‘Door milieuvoordelen levert wind op zee 12 miljard op’

AMSTERDAM – Windmolens op zee leveren wel degelijk miljarden euro’s op doordat gas- en steenkoolcentrales minder schade aan het klimaat veroorzaken.

Een boot vaart langs een offshore windpark
C: Feggy Artop

Dit stelt milieuorganisatie Natuur & Milieu in een rapport.

In het onderzoek, uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam, valt te lezen dat windmolens op zee netto 12 miljard euro opleveren voor de maatschappij.

Volgens Natuur & Milieu wordt in het maatschappelijke debat de nadruk gelegd op de hoge investeringskosten van de windmolens en de benodigde subsidies.

Emissierechtensysteem

Eerder kwam een onderzoeker van het CPB nog in het nieuws met de bewering dat windmolens op zee de Co2-uitstoot helemaal niet beperken. Dit zou komen doordat de maximale totale Co2-uitstoot in Europa vaststaat door het emissierechtensysteem.

Maandagavond wordt in de Tweede Kamer een debat gehouden over de windmolens

Volgens Natuur & Milieu is windenergie slimme verzekeringspolis. “Windparken besparen hoge kosten voor toekomstige generaties. Ze zijn een uitstekende verzekering voor onze (klein-)kinderen. We moeten nu investeren om latere schade te beperken”, zegt directeur Tjerk Wagenaar van Natuur & Milieu.

Geld te verdienen

Wagenaar benadrukt dat de bouw van windmolens helemaal niet zijn bedoeld om geld te verdienen, maar om klimaatverandering tegen te gaan. Hij benadrukt daarom het belang om de effecten op het klimaat ook mee te nemen in rekensommen over windenergie.

“Anders krijg je het bizarre effect dat we juichen voor het beste verdienmodel voor een windmolen, terwijl in dat scenario de klimaatschade misschien wel het grootste is. Een maatschappelijke kosten-batenanalyse houdt rekening met dit soort effecten.”

Lees hier het complete rapport 

4 gedachten over “‘Door milieuvoordelen levert wind op zee 12 miljard op’

 • 22 juli 2019 om 15:02
  Permalink

  Vamos a empezar con nuestra pareja a hacer el amor, pero como todo simulacro, no es real. Este nerviosismo se transforma en una «bola de nieve», causando nuevos episodios de impotencia, que a su vez conllevan mayor ansiedad.

 • 30 juli 2019 om 11:45
  Permalink

  La función sexual masculina es controlada por la interacción de los sistemas neurológico, vascular y psicológico. La eyaculación prematura secundaria se debe a causas físicas que generalmente afectan a las arterias o venas del pene o a ambas.

 • 2 augustus 2019 om 21:59
  Permalink

  The conditions under which these were tested; were with men who suffered from mild to severe erectile problems.

 • 7 augustus 2019 om 20:47
  Permalink

  Los inhibidores de la fosfodiesterasa V no producen la erección, independientemente del deseo sexual, aunque intensifican la respuesta eréctil ante la estimulación sexual.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!