Gelekt rapport: Windmolens dichter bij de kust scheelt tot 280 miljoen

AMSTERDAM – Als windturbines op zee dichterbij de kust worden geplaatst kan dat 250 tot 280 miljoen euro aan kosten besparen.

Een dijk in de Noordoostpolder
Copyright foto: Eneco & NHD-INFO

Dit blijkt uit de haalbaarheidsstudie die de overheid liet uitvoeren naar windmolens op zee binnen de 12-mijlszone (22 kilometer) voor de kust. Het rapport is gelekt via De Telegraaf.

Volgens de onderzoekers komen de indirecte en externe maatschappelijke effecten hoger uit wanneer binnen 22 kilometer voor de kust windmolens worden gebouwd, maar zijn de bespaarde onderhoudskosten hoger.

Deze opbrengsten zouden dan deels voor de overheid zijn doordat er minder subsidie uitgekeerd hoeft te worden en deels voor de consument door een lagere energierekening.

5 zoekgebieden

De onderzoekers hebben 5 zoekgebieden onderzocht die zijn aangewezen als mogelijke locatie voor een windmolenpark.

Volgens de onderzoekers is er geen 1 gebied dat op voorhand moet worden uitgesloten om het effect op het toerisme of op natuur. De windmolens zouden wel een “behoorlijk”effect hebben op de visserij.

Zeeland is het minst aantrekkelijk voor windmolen dichterbij de kust. Het gebied zou ecologisch erg waardevol zijn en zijn er verschillende verdragen met Vlaanderen die als obstakel fungeren voor een windpark.

Maasvlakte

De Maasvlakte is een van de meest kansrijke gebieden voor een windpark. Hier zou 1 windpark met een grootte van ongeveer 100 tot 150 megawatt kunnen komen.

Volgens de onderzoekers is de “businesscase” voor Zuid-Holland het meest gunstigst na de Maasvlakte. Noord-Holland scoort een gemiddelde en het plaatsen van een windpark bij Ameland zou ongunstig zijn, hoewel nog steeds voordelig dan een windpark buiten de 12-mijlszone.

Kostenvoordelen

Het onderzoek werd gedaan na het opzetten van de doelstelling om in 2023 4.450 megawatt aan windenergie op zee te hebben. Dit betekent dat er nog eens 3.450 megawatt aan windplannen bijmoeten in Nederland.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft eerder altijd de kostenvoordelen van windparken dichterbij de kust benadrukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!