Kamp is klaar met windplannen Friesland

AMSTERDAM – Kamp is niet meer af te brengen van zijn keuze voor een windpark in het Friese deel van de IJsselmeer.

Windmolen-full-image-629x275Dit blijkt uit het debat in de Tweede Kamer. De minister bekritiseert het provinciebestuur.

“Ik heb 2 keer uitstel gegeven en dan met een plan komen dat tot 2 jaar vertraging leidt. Dat gaat mijn incasseringsvermogen te boven”, reageerde de minister op de voorstellen van de provincie.

Eerder verklaarde Friesland zelf dat een windpark in het IJsselmeer een voorkeur had. Daarop is deze locatie ook vastgelegd in de structuurvisie.

“Ik heb pas bij brief van 19 december het bericht gekregen dat ze die lopende procedure net langer steunen”, legt de minister uit. Het plan wat daarop werd voorgesteld, windmolens bij de Afsluitdijk, leidt tot minstens 2 jaar vertraging, volgens Kamp.

Minstens 5 tot 6 rijen windmolens

“Ik vraag me af of Friesland wel realiseert dat je met 1 à 2 rijen windmolens langs de Afsluitdijk er ook nog niet bent”, bekritiseert de minister de Friese opstelling. Om tot het beoogde vermogen te komen van enkele honderden megawatts zijn waarschijnlijk 5 tot 6 rijen windmolens langs de Friese kant van de Afsluitdijk nodig.

“Dat is een ander beeld dan dat men in Friesland voor ogen heeft en zo kom je ook diep in het IJsselmeer terecht.” Kamp zegt duidelijk niet meer te willen wachten op een onderzoek dat de gemeente Súdwest-Fryslân volgende week presenteert. “Ik zie niet in hoe dat mij af kan brengen van de conclusie dat het plan tot 2 jaar vertraging gaat leiden.”

Lees meer over windenergie in Friesland in het dossier

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!