Minister ontkent manipuleren visualisatie met uitzicht op zee

AMSTERDAM – Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft niet een visualisatie van het uitzicht op de geplande windmolens voor de kust gemanipuleerd.

2840523Dit schrijft minister Melanie Schultz van Haegen op antwoord van vragen van de PVV.  Kamerlid Barry Madlener stelde de vragen naar aanleiding van beschuldigingen van tegenstanders van de windmolens.

Enkele wethouders hadden in een eerder stadium beelden gezien van het uitzicht vanaf de kust op de geplande windmolens op zee. Deze komen op een afstand van minstens 18 kilometer.

Nauwelijks te zien

Ze zouden hier enorm van zijn geschrokken, naar eigen zeggen. Later werd beelden vrijgegeven door het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Op deze beelden waren de windmolens nauwelijks te zien.

Volgens Schultz van Haegen is er door een zelfstandig bureau uitgegaan van een “mooie zomerse dag”. In dat geval zijn in 16 procent van de gevallen de windmolens geheel zichtbaar, 34 procent van de tijd zijn ze gedeeltelijk zichtbaar en de helft van de tijd zijn ze niet zichtbaar.

Over het gehele jaar gekeken zijn de windmolens in maar 8 procent en 27 procent respectievelijk geheel en gedeeltelijk zichtbaar. In 65 procent van de gevallen zijn ze niet te zien.

Lees meer over de windmolens en de kustgemeenten in het dossier 

Lees ook: Nieuwe opzet voor planning offshore windparken

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!