Nederlands hefschip rondt werkzaamheden Arkona offshorewindpark af

Van Oord’s hefschip Svanen heeft de installatie van de 60 monopalen van offshorewindpark Arkona voltooid. Hiermee zijn de eerste contouren zichtbaar geworden van dit 385-megawatt- windpark in het Duitse deel van de Oostzee.

Van Oord kreeg van E.ON de opdracht voor het transport en de installatie van de monopalen en transitiestukken. Op dit moment is Van Oord bezig met de installatie van de transitiestukken. Naar verwachting is offshorewindpark Arkona in 2019 volledig operationeel. Het zal dan duurzame energie aan 400.000 huishoudens leveren. Naast E.ON heeft ook energiebedrijf Statoil een aandeel van 50 procent in het project  en is het van begin af aan betrokken.

Om de gevolgen van de installatiewerkzaamheden voor mariene diersoorten zoveel mogelijk te beperken, zijn er slimme technieken toegepast. Tijdens het heien van de monopalen werd gebruikgemaakt van een Hydro Sound Damper (HSD) gemonteerd aan het heiframe van de Svanen. Dit is een net gevuld met elastische ballonnen en speciale PE-schuimelementen, dat een gordijn vormt rond de monopaal en het geluid onder water reduceert. Daarnaast installeerde Van Oord zogenaamde bubble curtains op de zeebodem op de plek waar de monopaal de grond in werd geheid. Deze bubble curtains produceren luchtbellen die omhoog stijgen naar het wateroppervlak, waardoor er een barrière rondom de Svanen ontstaat die de geluidsgolven breekt en zorgt voor extra reductie van het geluid.

Van Oord heeft bij dit project de zelfontwikkelde innovatieve FaunaGuard proactief ingezet. Dit akoestische systeem zorgt ervoor dat mariene diersoorten tijdelijk op een veilige manier worden geweerd en voorkomt eventuele gehoorschade bij bruinvissen met behulp van gespecialiseerde onderwaterakoestiek. Deze techniek heeft zichzelf al bewezen op eerdere projecten, zoals de offshorewindparken Gemini en Luchterduinen.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!