Portugal leent 60 miljoen van Europese Investeringsbank voor drijvend offshorewindpark

De Europese Investeringsbank heeft een lening van 60 miljoen euro toegekend voor de financiering van ’s werelds tweede drijvende offshorewindmolenpark. Het park wordt gebouwd in Portugal.

Windplus, een dochteronderneming van EDP Renewables, Repsol en Principe Power, ontwikkelt het 25-megawatt drijvende offshorewindpark op 20 kilometer van de Portugese kust van Viana do Castelo. Het WindFloat-project, dat in 2019 in gebruik zal worden genomen, zal in wateren van 85 tot 100 meter diep zitten.

Een van de voordelen van drijvende offshorewind is dat turbines zich verder van oevers bevinden in gebieden met hogere gemiddelde windsnelheden zonder dieptebeperkingen. Bijna 80 procent van de offshorewindparken van Europa bevindt zich in wateren van 60 meter of meer. Bovendien kan van de drijvende parken een groot deel van de constructie, installatie en bediening en onderhoud in de haven worden uitgevoerd, waardoor de kosten worden beperkt in vergelijking met werkzaamheden op zee.

Drijvende offshorewind biedt volgens WindEurope een enorm groeipotentieel in Europa. Met 4.000 gigawatt is het aanzienlijk meer dan het potentieel van de Verenigde Staten en Japan samen. Chief executive officer van WindEurope Giles Dickson: ‘Na het succes van ’s werelds eerste drijvende offshorewindmolenpark – Equinor’s Hywind-project in Schotland – is het geweldig dat het verdergaat met een ​​tweede project. Drijvende offshorewind staat nu aan de vooravond van grootschalige commercialisatie.’

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!