PwC: economische bijdrage wind op zee kan groeien tot 4 miljard euro

De Nederlandse windenergie-op-zeesector leverde in 2017 een totale economische bijdrage van ongeveer 2 miljard euro en zo’n 6.400 voltijdbanen, grotendeels gedreven door een sterk offshore- en maritiem cluster. Dat concludeert PwC in een rapport waarvoor de organisatie de economische bijdrage van windenergie op zee heeft onderzocht.

De economische bijdrage kan groeien tot ongeveer 4 miljard euro per jaar in 2040, vooral als gevolg van de ontwikkeling van windparken op de Noordzee. De groei van de sector kan namelijk oplopen tot zo’n 8 procent per jaar, bijvoorbeeld in een scenario waarin de Noordzee zich tot energie-achtertuin van Europa ontwikkelt en/of als de Nederlandse keten kan worden versterkt.

PwC stelt verder dat de sector kan worden ondersteund door een gevulde, voorspelbare pijplijn en een Europese aanpak, maar voor realisatie van het volledige potentieel moet windenergie wel kunnen worden ingepast in het energiesysteem. De sector kan vooral een bijdrage leveren door van windenergie op zee een structureel concurrerende optie te maken en door innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor de daadwerkelijke inpassing. (foto: Van Oord)

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!