Van Oord installeert eerste fundering voor offshorewindpark East Anglia ONE

Van Oord is gestart met de aanleg van de fundering van een Brits offshorewindpark. Het bedrijf heeft de installatie van de eerste jacket op het East Anglia ONE-project voltooid. In opdracht van ScottishPower Renewables is Van Oord hoofdaannemer voor het complete transport en de installatie.

Het East Anglia ONE offshorewindpark ligt 45 kilometer ten zuidoosten van de stad Lowestoft, Engeland. Het project omvat 102 Siemens 7-megawattwindturbines en levert een vermogen van in totaal 714 megawatt. Wanneer het windpark in 2020 operationeel is, zal het duurzame energie leveren aan 500.000 huishoudens.

Bij het transport en de installatie door Van Oord zijn de logistiek en de inzet van het materieel van de funderingen voor de offshorewindturbines inbegrepen. De fundering van het windpark bestaat uit 102 jackets met 3 poten die worden geïnstalleerd op waterdieptes tot 55 meter in de zuidelijke Noordzee. East Anglia ONE is het grootste offshorewindpark met 3 poten ooit geïnstalleerd.

Tot nu toe zijn slechts een handvol windparken gebouwd op dit type fundatie. Dit aantal zal de komende jaren groeien omdat de ideale locaties voor windparken op monopalen, relatief vlakke, ondiepe wateren met een stevige ondergrond volgebouwd raken.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!