Van Oord neemt eerste kabellegger voor aanleg offshore windmolens in dienst

AMSTERDAM – Van Oord heeft de Nexus in dienst genomen. De eerste kabellegger voor de aanleg van offshore windparken.

Van Oord, Nexus, Offshore
©: Van Oord

Het schip is gebouwd bij Damen Shipyards Group op haar werf in Galati, Roemenië. Het moderne schip heeft een lengte van bijna 123 meter en een breedte van ruim 27 meter. Voor de installatie van lange exportkabels is de Nexus uitgerust met een kabelcarrousel met een capaciteit van 5.000 ton.

Van Oord heeft de inrichting van het dek in eigen huis ontworpen en ontwikkeld met het oog op toekomstige marktontwikkelingen voor uitdagende kabelinstallatieprojecten. Aan boord is accommodatie voor 90 personen. In het Latijn betekent Nexus verbinding.

Wind Gemini

Het eerste project voor de Nexus is het Gemini offshore windpark dat op 85 kilometer uit de Groningse kust zal verrijzen. De bouwfase is gestart en het project zal volledig operationeel zijn in 2017. Het windpark van 600 MW bestaat uit 150 windmolens met een vermogen van ieder 4 MW.

Het park zal na de bouw elektriciteit leveren aan 1,5 miljoen mensen. Van Oord is op twee manieren betrokken bij het Gemini project. Enerzijds als aandeelhouder (10%) van het project en anderzijds als EPC-contractor (engineering, procurement en construction) bij de bouw van het windpark.

Het EPC-contract omvat het leveren en installeren van de funderingen, de gehele elektrische infrastructuur, waaronder de off- en onshore high voltage stations, de kabels en de installatie van de Siemens windturbines. Van Oord zet onder meer het speciaal ontwikkelde offshore installatieschip Aeolus en de kabellegger Nexus in voor de bouw van het windpark.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!