Vattenfall geeft groen licht voor offshorewindpark Kriegers Flak

Vattenfall heeft de definitieve investeringsbesluiten genomen voor het offshorewindpark Kriegers Flak in Denemarken. De 2 projecten vertegenwoordigen een waarde van in totaal 1,7 miljard euro. Met een gecombineerde capaciteit van 949 megawatt, wat overeenkomt met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van circa 1 miljoen Deense huishoudens, verhogen de offshorewindparken Kriegers Flak en Vesterhav Syd & Nord Vattenfalls offshorewindproductie met circa 25 procent.

In 2016 werd de toekenning voor Kriegers Flak verleend op basis van de laagste biedprijzen ooit. Met het investeringsbesluit bevestigt Vattenfall zijn bieding. Voor verdere besluiten over de offshorewindparken Vesterhav Syd & Nord moet het resultaat van de beroepsprocedure bij de Deense Kamer van Beroep inzake energie worden afgewacht.

De beroepsprocedure is uitgesteld, maar wordt naar verwachting in 2018 afgerond. De start van de bouw van de windparken hangt af van de definitieve goedkeuring van de Deense autoriteiten, die op hun beurt de uitspraak in de beroepsprocedure afwachten.

Kriegers Flak krijgt 72 turbines van elk 8,4 megawatt en totale capaciteit van 604,8 megawatt. De geplande locatie van Kriegers Flak bevindt zich in de Baltische Zee. Dit windpark moet volgens de planning voor eind 2021 volledig in bedrijf zijn.

Vesterhav Syd & Nord zijn 2 windparken in de Noordzee voor de westkust van Denemarken. Deze windparken moeten volgens de planning voor eind 2020 volledig in bedrijf zijn.

Samen krijgen Vesterhav Syd & Nord 41 turbines van 8,4 megawatt elk, met een totale capaciteit van 344,4 megawatt.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!