Vattenfall plaatst grootste order voor windmolens

Vattenfall heeft een order bij Siemens Gamesa  geplaatst voor de levering van windmolens voor haar 3 nieuwe offshorewindparken in Denemarken: de grootste order van offshorewindturbines ter wereld in 2017.

De gecombineerde order voor 113 turbines in de 3 Deense offshorewindparken bespaart kosten.  De 3 windparken, Kriegers Flak in de Baltische Zee en Vesterhav Syd en Nord in de Noordzee, hebben een totale investeringswaarde van bijna 1,7 miljard euro. De totale geïnstalleerde capaciteit zal bijna 1 gigawatt zijn, waarmee dit de grootste order voor offshorewindturbines ter wereld is in 2017. De windparken zullen gezamenlijk circa 1 miljoen Deense huishoudens van groene energie voorzien.

De gecombineerde opdracht, één van de grootste investeringen in duurzame energie in de geschiedenis van Vattenfall, omvat het ontwerp, de productie, de installatie, de inbedrijfstelling, het testen en het onderhoud van de turbines. Toen Vattenfall in 2016 de aanbestedingen voor de aanleg van de windparken won, gebeurde dat tegen de laagste prijzen ooit.

Om die belofte waar te maken en ten voordele van de Deense consumenten, heeft Vattenfall de 3 windparken onder 1 project ondergebracht en de inkoop van turbines in 1 opdracht gecombineerd.

In de periode tot 2022 zal Vattenfall alle geplande nieuwe offshorewindcapaciteit in Denemarken bouwen. En daarbij meer dan 2,7 miljard euro investeren in de groene transitie van Denemarken en de komende 5 jaar 1,4 gigawatt installeren. Daarmee is Vattenfall de grootste ontwikkelaar van offshorewind in Denemarken.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!