Coöperatie wil sneller tempo over besluit windmolens

AMSTERDAM – Drechtse wind, een energiecoöperatie in de Drechtsteden in Zuid-Holland,  wil dat de gemeenten in de regio sneller een besluit nemen over de locaties voor windmolens.

©:  Wikipedia Creative Commons/ Markentoine
©: Wikipedia Creative Commons/ Markentoine

“Wij zijn al drie jaar bezig met de voorbereiding voor eigen molens en willen daadwerkelijk aan de slag,” zegt voorzitter Jan de Keizer.

Twee jaar geleden stemde de gemeenteraad van Dordrecht in met de komst van windmolens onder voorwaarde dat burgers kunnen participeren.

Tot nu toe ligt er echter nog geen voorstel van burgemeester en wethouders. “We maken ons zorgen over de voortgang van dit actuele dossier”, aldus De Keizer.

Meerderheid voor windenergie

De gemeente wilde dat in 2015 3 procent van de verbruikte energie duurzaam is opgewekt en volgens het landelijk Energieakkoord moet dat over 5 jaar 14 procent zijn. Het zou mooi zijn als de gemeente de eigen ambities serieus neemt.”

Uit onderzoek van Onderzoekscentrum Drechtsteden blijkt een meerderheid is voor windenergie en dat 6 van de 10 voorstanders het belangrijk vinden om mee te kunnen doen en meebeslissen over de bouw en delen in de opbrengst van windmolens.

De Keizer: “Kortom, voldoende aanleiding om snel de procedures te starten zodat wij een eigen windmolen, voor en door Dordtenaren kunnen bouwen.”

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!