Eerste testmeting radioruis voor Windpark De Drentse Monden en Oostermoer

Windpark De Drentse Monden en Oostermoer voert de eerste testmetingen in het veld uit in verband met de beoogde reductie van de radioruis van de windturbines.

Dit is onderdeel van de afspraken die het windpark en ASTRON, eigenaar van de LOFAR-telescoop, hebben gemaakt. Voor deze meting was het onder andere nodig dat er 2 dagen een grote hijskraan in het gebied stond. Een windturbine – net zoals elk ander elektrisch apparaat – zendt een bepaalde mate van elektromagnetische stoorstraling (ook wel radioruis genoemd) uit. De LOFAR-telescoop die wordt gebruikt om wetenschappelijk onderzoek naar de ruimte te doen, is hiervoor erg gevoelig. Daarom hebben de initiatiefnemers van het windpark en ASTRON – eigenaar van de LOFAR-telescoop – onder andere afgesproken dat de hoeveelheid elektromagnetische stoorstraling die de windturbines uitzenden, wordt gereduceerd. Hiertoe wordt een bestaande windturbine op punten aangepast door de windturbinefabrikant Nordex.

Om te meten of de radioruis genoeg wordt gereduceerd, wordt dit jaar de eerste windturbine van het windpark gebouwd. Later dit jaar wordt deze in bedrijf gesteld en wordt er in samenwerking met ASTRON / LOFAR gemeten of de verwachte reductie van radioruis is gerealiseerd. Om deze meting zo accuraat mogelijk te doen, is het eerst noodzakelijk met LOFAR te meten aan een zogeheten referentiebron waarvan de hoeveelheid radioruis exact bekend is.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!