Lagerwey presenteert zelfklimmende kraan

ROTTERDAM – Lagerwey heeft naar eigen zeggen als eerste ter wereld een zelfklimmende kraan ontwikkeld die het mogelijk maakt windturbines te bouwen op plekken waar dat voorheen onmogelijk leek.

Lagerwey, Zelfklimmende kraan,
©: Lagerwey

Dit moet het bouwen van windmolens sneller en goedkoper maken, zo meldt het bedrijf woensdag tijdens de Winddagen in Rotterdam.

De modulaire mast van kraan bestaat uit stalen platen die op de bouwlocatie aan elkaar worden gemonteerd door middel van bouten in voorgefabriceerde uitsparingen. Langs diezelfde uitsparingen klimt de kraan omhoog.

Oppervlakte van 350 vierkante meter

“De kranen die hoge windturbines kunnen bouwen zijn schaars en duur”, zegt Henk Lagerweij, bedenker van de kraan. “Ook nemen ze veel ruimte op de bouwplaats in beslag of moet begroeiing worden gekapt.”

Een conventionele kraan heeft een oppervlakte nodig van 3.000 vierkante meter met een lang recht terrein van 200 meter lang en een paar meter breed. De nieuwe kraan van Lagerwey heeft een oppervlakte nodig van 350 vierkante meter nodig.

Binnen een dag kan de kraan worden opgebouwd. Gecombineerd met de kleine kraanopstelplaats, claimt Lagerweij aanzienlijk lagere kosten in vergelijking met een traditionele kraan.

Begin 2017 wil het bedrijf een eerste prototype gaan testen.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!