(Liever) geen films en foto’s bij spreekuren windpark Veenkoloniën

UTRECHT – De overheid heeft liever niet dat deelnemers van spreekuren over het windpark in de Veenkoloniën filmen, fotograferen of gesprekken opnemen tijdens de bijeenkomsten.

Windenergie, Veenkoloniën,
CC0 Public Domain

In eerste instantie werd op de uitnodiging de tekst scherp aangezet. “Tijdens de spreekuren is het niet toegestaan om te filmen, te fotograferen of het gesprek op te nemen”, zo viel te lezen op de uitnodiging.

Inmiddels is dit aangepast naar de volgende tekst: “Wij verzoeken u om tijdens de spreekuren niet te filmen, te fotograferen of het gesprek op te nemen.”

De initiatiefnemers schrijven dat zo de gesprekken in alle vrijheid gevoerd kunnen worden en dat zo ook de privacy van de deelnemers wordt gewaarborgd.

Juridische procedures

Tegenstanders van de windmolens grepen de zinsnede al aan om te protesteren tegen de opzet van de bijeenkomsten. Jan Nieboer, woordvoerder van een actiegroep, zei tegenover het Dagblad van het Noorden dat opnames maken mogelijk relevant is voor juridische procedures.

De spreekuren zijn op 6 dagen van 21 maart tot en met 7 april. De deelnemers worden in kleine groepjes opgedeeld. Elke dag zijn er 4 momenten waarop maximaal 18 deelnemers in groepjes van 6 vragen kunnen stellen. Elk gesprek duurt zo’n 45 minuten.

In totaal kunnen er maximaal ruim 400 mensen deelnemen aan de spreekuren. Op het moment van schrijven, 14 maart, is er nog genoeg plek.  

De spreekuren voor Windpark De Drentse Monden en Oostermoer zijn onderdeel van de plannen om meer te luisteren naar de bevolking. Die zegt het gevoel te hebben

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!