Nieuwe windturbinefabriek Lagerwey officieel geopend

In Barneveld is afgelopen week de nieuwe productiefaciliteit van windturbinefabrikant Lagerwey officieel geopend. De opening werd verricht door Ed Nijpels, voorzitter Borgingscommissie Energieakkoord en Aart van de Pol, chief operating officer Lagerwey.

De opening werd bijgewoond door onder anderen de crowdfunders die de helft van de bouwkosten van de nieuwe faciliteit hebben gefinancierd.

Lagerwey heeft de nieuwe productiehal gebouwd om te kunnen voldoen aan de toegenomen vraag naar windturbines. De huidige productiecapaciteit wordt verhoogd van 25 naar 50 windturbines per jaar. Deze capaciteit kan nog verder worden uitgebreid omdat er nog ruimte is om de faciliteit uit te bouwen.

Naast extra capaciteit was er ook behoefte aan een ruimere en efficiëntere productielocatie. De nieuwe Lagerwey L136 windturbine van 4.5 megawatt paste simpelweg niet meer door de deuren van de oude productiehal en de onderdelen waren te zwaar om gehesen te worden met de daar beschikbare kranen.

Van de Pol: ‘Deze  productiehal met zijn faciliteiten past bij onze ambitie om als windturbinebouwer door te groeien naar een speler van formaat. We zijn er trots op dat wij met onze Nederlandse technologie vooroplopen in de wereldmarkt en hopen nog vele turbines voor de Nederlandse en buitenlandse markt te mogen produceren.’

De nieuwe productielocatie is gebouwd volgens BREEAM, een beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen. Door gebruik te maken van 900 zonnepanelen, een warmte-terugwin-unit, een warmtepomp en waterbesparende maatregelen is het gebouw praktisch energieneutraal en zal op zonnige dagen meer energie leveren dan consumeren. Dit resulteert in een BREAAM ”Excellent” beoordeling.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!