Onderzoekers willen effect bouw offshore windmolen op potvissen onderzoeken

UTRECHT – Onderzoekers willen bekijken of potvissen mogelijk gehoorschade ondervinden van lawaai op zee. Ze zijn onder andere benieuwd naar het effect van de bouw van windmolens onder zee.

Offshore, Zee
©: Siemens

Dit zegt Guido Keijl van Naturalis tegenover NU.nl naar aanleiding van het stranden van 6 potvissen in 1 week.

Het is voor Nederland niet de eerste keer dat er zoveel potvissen stranden in korte tijd, maar het is wel vrij bijzonder.

Onduidelijk

Hij geeft aan dat al heel lang onduidelijk is waardoor de dieren stranden. Er zijn theorieën over onder andere de temperatuur van het water en aardmagnetische velden, maar echt bewijs is er niet. 

Door het stranden van de potvissen wordt het mogelijk voor de wetenschappers om ook onderzoek te doen op de dieren. men gaat onder andere op zoek naar gehoordschade.

Organen

“Er is enorm veel lawaai in de zee, onder meer door het heien van palen voor windmolens”, legt Keijl uit. “Onderzoekers willen de gehoororganen van potvissen onderzoeken of ze daardoor gehoorschade oplopen. Die organen moeten echter binnen enkele uren na overlijden worden verwijderd.”

Uit eerder onderzoek naar de gevolgen van de fundering van een windturbine op zee bleek dat het beton zorgt voor een kleine impulse voor de lokale flora en fauna.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!