Onvoldoende biedingen Duitse veiling wind op land

De laatste veiling van de Duitse regering voor wind op land heeft geleid tot slechts 476 megawatt aan nieuwe windmolenprojecten. In totaal was er ruimte 700 megawatt.

De gemiddelde biedprijs was 61 euro per megawattuur. Dit was iets lager dan bij de vorige veiling in oktober 2018 toen het niveau op 63 euro per megawattuur lag. Anderzijds is het resultaat weer hoger dan de 57 euro per megawattuur van de veiling in mei 2018.

Het probleem is volgens WindEurope dat het vergunningsproces in Duitsland voor nieuwe onshorewindparken langer wordt. Het kan nu 2 jaar duren om een vergunning te krijgen terwijl dit 2 jaar geleden slechts 10 maanden was. Zelfs projecten die een vergunning krijgen, worden in toenemende mate voor de rechter gedaagd. Hierdoor zit minstens 750 megawatt aan windmprojecten momenteel vast in gerechtelijke procedures.

Chief executive officer WindEurope Giles Dickson: ‘Dit is de derde Duitse onshorewindveiling op rij die onvoldoende inschrijvingen kent. Het is duidelijk dat het vergunningsproces niet geschikt is voor het beoogde doel. Het duurt langer en langer om een ​​vergunning te krijgen. De deelstaten zijn terughoudend om nieuwe locaties voor windparken te identificeren. En zelfs als windparken wel een vergunning krijgen, raken vele verstrikt in juridische geschillen, wat de kosten verhoogt. De Duitse regering moet dringend actie ondernemen om toekenning gemakkelijker te maken. En de deelstaten moeten geschikte nieuwe zones voor onshorewind identificeren. Als ze dat niet doen, blijven veilingen onvoldoende biedingen krijgen en blijven de prijzen hoger dan ze zouden moeten zijn. En dit zal het Duitse streefcijfer van 65 procent hernieuwbare energie in elektriciteit tegen 2030 in gevaar brengen.’

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!