Vandalisme op Windpark Battenoert

De 4 windturbines van Windpark Battenoert zijn op een ernstige manier beschadigd. Twee turbines zijn zo toegetakeld dat deze stilgezet moesten worden. De twee beschadigde turbines van Windpark Battenoert zijn door snel en accuraat handelen van turbineleverancier Enercon inmiddels wel weer in bedrijf.

Deze vernielingen kwamen kort na een eerdere melding van eind februari, waarbij enkele deuren van turbines zijn bewerkt met een slagvoorwerp. Dit keer zijn de vandalen in de turbines gekomen; er zijn een aantal voorzieningen flink beschadigd. Daardoor zijn de turbines stilgezet en nu nog niet in bedrijf. Deltawind kreeg een eerste melding van de beveiliging op basis van camerabeelden. Medewerkers van Deltawind, het beveiligingsbedrijf en de politie zijn ter plaatse geweest om de schade op te nemen.

Enkele uren later kwam er een nieuwe melding binnen. Bij het inventariseren van deze schade heeft het er alle schijn van dat er met een voertuig is geprobeerd om deuren uit de turbines te trekken. Bij deze vernielingen zijn volgens onze inschattingen geen materialen buitgemaakt, maar zijn de deuren ontframed en is er in de turbines ernstige schade aangericht.

Coöperatie Deltawind heeft met afschuw kennisgenomen van deze ontwikkelingen. De politie is een onderzoek gestart – mede naar aanleiding van camerabeelden waarop een verdachte te zien is – naar de vernielingen en doet er alles aan om de daders snel te vinden.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!