Vogelwerkgroep waarschuwt voor gevolgen windmolens voor vogelsoort

AMSTERDAM – Vogelwerkgroep Arnhem maakt zich zorgen over de gevolgen voor een lokale vogelpopulatie van de bouw van enkele windmolens bij Arnhem.

Vestas
©: Vestas

Dit vertelde de natuurorganisatie maandag tijdens een gemeenteraadsvergadering.

Bij het windpark in de buurt liggen gebieden die wettelijk beschermd worden. “Deze beschermstatus houdt in dat de instandhouding van die bijzondere natuurwaarden niet ongunstig mag worden beïnvloed, bijvoorbeeld door plaatsing van windmolens aan de rand van dat beschermde gebied”, aldus Dick van Dorp van de vogelwerkgroep.

De wulp is 1 van de soorten die reden gaf tot die beschermde status. In de regio is 1 van de grootste concentraties wulpen van het binnenland. De voedselgebieden van de vogels liggen naast de geplande locatie van de wulpen.

Slachtoffers

Met de windmolens vreest de vogelwerkgroep dat er slachtoffers vallen onder de vogels of dat de vogels Arnhem gaan verlaten. Hoeveel windmolens er daadwerkelijk worden geplaatst op industrieterrein Kleefse Waard is nog onduidelijk.

De werkgroep vraagt aan het gemeentebestuur om de windmolens ergens anders neer te zetten, zodat de turbines tenminste niet meer direct op de route naar de voedselgebieden liggen.

Lees meer over windenergie in Gelderland in het dossier

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!