Windpark Delfzijl Noord draait op volle toeren

UTRECHT – Windpark Delfzijl Noord is officieel geopend. De 19 windmolens draaien al en vanaf volgend jaar gaat alle stroom naar het datacenter van Google dat in aanbouw is in de Eemshaven.

Windpark-Delfzijl-Noord-full-imageDit meldt exploitant Eneco donderdag. Het windpark heeft in totaal een vermogen van 62,7 megawatt en Eneco investeerde 90 miljoen euro in het project.

Per jaar wordt 175 miljoen kilowattuur stroom geproduceerd, omgerekend goed voor het jaarverbruik van 55.000 huishoudens.

Google gaat de komende 10 jaar al deze stroom gebruiken om het datacenter van elektriciteit te voorzien.

Broedvoorziening

Onderdeel van het project is de inrichting van een ‘broedvoorziening’, een stukje land op de Pier van Oterdum, dat aantrekkelijk is gemaakt voor vogels om er te gaan broeden.

Voor de inrichting en het beheer heeft Eneco samengewerkt met lokale natuurgroepen, als Avifauna en het Groninger Landschap. Het terrein van zo’n 2400 vierkante meter bestaat uit zand en kleigrond met een toplaag van grind en schelpen. In het eerste broedseizoen 2014 werden al 50 paartjes visdieven en kokmeeuwen geteld; dit jaar is dat aantal opgelopen naar 350 paartjes.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!