Windunie bereikt financial close voor vervangen 7 windturbines ‘Samen voor de wind’

Windunie heeft financial close bereikt voor de herschaling van de 7 windturbines van windpark ‘Samen voor de Wind’. Het windpark vergroot daarmee zijn energielevering binnen een halfjaar van 25.000 naar 30.000 megawattuur per jaar. Vanuit het cradle-to-cradle principe worden de bestaande turbines gedemonteerd, ze krijgen een tweede leven in Litouwen. Het puin van de bestaande fundamenten wordt in de nieuwe opstelplaatsen hergebruikt.

Windpark ‘Samen voor de wind’ in Swifterbant is eigendom van 6 lokale grondeigenaren (red. akkerbouwers) en draait sinds 2002. De voorbereidingen voor de fysieke herschaling van de turbines starten in februari. Naar verwachting is het windpark in het eerste kwartaal van 2020 operationeel. Windunie is vanaf de prille start van het windpark betrokken bij de ontwikkeling.

‘Met de herschaling van de 7 turbines levert de vof “Samen voor de wind” een bijdrage aan de energietransitie’ zegt Stephan de Clerck, een van de initiatiefnemers van het windpark. ‘Dit voortraject was niet zonder risico. Zo waren er gedurende het ontwikkelproces nog allerlei hobbels te nemen, zoals het verkrijgen van de gevraagde vergunningen en de financierbaarheid van het project. De begeleiding en ondersteuning van Windunie tijdens dit traject was cruciaal.’

De nieuwe windmolens voor ‘Samen voor de wind’ zijn van fabrikant Enercon en hebben een ashoogte van 69 meter. De eerste groene stroom zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2020 geleverd worden. Het windpark levert dan stroom aan circa 9.000 huishoudens per jaar. Dat zijn er 7.500 meer dan voor de opschaling.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!