Canadese wetenschappers: Geluid windturbines zorgt alleen voor irritatie

AMSTERDAM – Het geluid van windturbines heeft maar 1 significant effect op mensen, irritatie. Wetenschappelijk bewijs dat windmolens mensen ziek maken is er niet.

Windmolen
©: Wikipedia CommonsNeukiJ

Dit concludeert een groep Canadese wetenschappers van de Council of Canadian Academics in een donderdag gepubliceerd rapport.

Veel tegenstanders van windmolens zeggen dat turbines zorgen voor allerlei ziektes, zoals vermoeidheid, duizeligheid, hartkloppingen en diabetes. De Canadese wetenschappers konden hier geen bewijs voor vinden.

“De wetenschappelijke literatuur is niet compleet of uitgebreid genoeg om alle bedachte problemen te onderzoeken”, aldus Tee Guidotti, voorzitter van de onderzoeksgroep.  Maar het kan ons wel een aanwijzing geven over wat wel de gevolgen zijn: irritaie en mogelijk verstoring van de slaaprust, hoewel het bewijs beperkt is.”

“Maar net zo belangrijk, het geeft ons een aanwijzing over wat waarschijnlijk niet de gevolgen zijn. Ik wil graag benadrukken dat als er intense en veelvoorkomende effecten zijn, dat we waarschijnlijk meer bewijs zouden zien.”

Lees hier meer over het onderzoek 

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!