Havenbedrijf Rotterdam contracteert start-up Tulyp Wind voor haven van de toekomst

Havenbedrijf Rotterdam heeft start-up Tulyp Wind (Arkom) gecontracteerd om een studie te doen voor het vinden van een geschikte locatie in de haven van de toekomst voor het plaatsen van hun compacte windmolens. Tulyp Wind (Arkom) heeft een windturbine ontwikkeld die lijkt op een tulp. Deze turbine is compact en zorgt voor minder geluidsoverlast. Daardoor is de windturbine gemakkelijker inpasbaar in de omgeving.

Uit het jaarlijkse innovatieprogramma PortXL heeft Havenbedrijf Rotterdam een samenwerkingsovereenkomst gesloten met 4 jonge bedrijven, waarvan Tulyp Wind er een is. De producten van deze veelbelovende start-ups variëren van compacte, tulpvormige windturbines tot blockchaintoepassingen voor het volgen van scheepslading. Samen met 10 andere starters en doorgroeiers doorliepen deze ondernemingen het programma PortXL, waarbij innovaties van over de hele wereld naar Rotterdam worden gehaald om daar hun initiatief verder te ontwikkelen.

Havenbedrijf Rotterdam tekende pilotcontracten met de start-ups, waarvan verwacht wordt dat zij impact op de haven zullen hebben. Met Tulyp Wind (Arkom) werd getekend om de studie te doen. Met ECOncrete wordt gekeken of hun duurzame betonproducten kunnen worden toegepast op en in kademuren in de haven. Met Cargoledger wordt hun systeem getest dat het afhandelen en verzenden van ladingen eenvoudiger maakt. En als laatste is een contract gesloten met WhaleWashing, om te onderzoeken waar in de Rotterdamse haven de eerste ‘carwash’ ter wereld voor schepen zou kunnen komen.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!