Kleine windturbine uit IJsland ontworpen voor hoge windsnelheden

UTRECHT – Hoewel IJsland alle energie al uit groene geothermische bronnen haalt, heeft een lokale uitvinder iets bedacht om ook de sterke wind op het eiland om te zetten in elektriciteit.

Icewind, Kleine turbine,
©: Icewind

De wind is het gehele jaar ontzettend sterk in IJsland, op een gemiddelde dag zo’n 65 kilometer per uur. Voor conventionele windturbines zou het zelfs vaak te hard waaien, hoewel een proef met 2 windturbines nog succesvol is.

Uitvinder Saethor Asgeirsson denkt iets op de harde winden te hebben gevonden. Binnen een oude steenkoolcentrale werkt hij aan een kleine windturbine, de CW1000.

Afremming

De verticale turbines is specifiek gemaakt op het klimaat. Door de ronde bladen wordt de turbine tegelijk aangedreven en afgeremd door de harde wind. Hierdoor heeft de molen geen dure mechanische remmen nodig zoals traditionele windturbines.

Asgeirsson benadrukt dat een simpel ontwerp cruciaal is voor het systeem. Hoe simpeler de turbine, hoe langer het meegaat. Hij is van plan de turbine verder te gaan testen in IJsland om daarna met de windmolen naar het Europese vasteland te gaan.

Tegenover de Amerikaanse zender CBS zegt een woordvoerder van de energieautoriteit dat het niet uitmaakt dat IJsland al volledig op groene energie draait. Er zou altijd ruimte zijn voor nieuwe ideeën, juist na de financiële crisis die het eiland onderging.

Icewind, Kleine turbine,
©: Icewind

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!