Onderzoek naar verlichting op windmolens Flevoland

AMSTERDAM – Er gaat testen worden gehouden met het effect van verschillende vormen van verlichting op windmolens in zuidelijk Flevoland.

©: Windmolen verlichting
©: Windmolen verlichting

Het Rijk, de provincie Flevoland, de gemeente Zeewolde, windparkeigenaar Nuon en de Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA) starten dit najaar een test.

Het gaat om een proef met de windmolens van Windpark Alexia, in totaal 36 turbines. Zowel de luchtvaart als omwonenden en belanghebbenden werken aan de test mee.

Omwonenden krijgen een zogenaamd digipanel waarmee de mening van de inwoners wordt meegenomen.

Beleving

De partijen willen uitdrukkelijk  de beleving van de verlichtingsvarianten onder omwonenden en belanghebbenden meenemen in het onderzoek.

Er wordt een drietal verlichtingstypes getest.

  • Contourverlichting; alleen de windmolens aan de randen van het windpark krijgen verlichting, Daarbij  wordt onderzocht of de verplichte maximale afstand van 900 meter tussen de overgebleven obstakellichten aan de randen vergroot kan worden.
  • Vast brandend; de flitsende rode lampen van de contourverlichting branden tijdens de avond- en nachtperiode continu in plaats van knipperend.
  • Variatie lichtintensiteit; door installatie van een helderheidssensor branden bij helder weer de lampen van variant 2 minder fel en bij slecht weer  feller.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via windmolenverlichting.nl. Naar verwachting wordt het onderzoek in het voorjaar van 2015 afgerond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!