Openingsceremonie voor plaatsing windturbine Haliade-X 12 MW in Rotterdam

Op de Maasvlakte bij Rotterdam vond deze week een door Future Wind georganiseerde openingsceremonie plaats. Dit als startschot van de voorbereidingen voor de plaatsing van het prototype Haliade-X 12 MW van GE.

Future Wind is de joint venture tussen Pondera Development en SIF Holding Nederland. Eerder dit jaar was al begonnen met de eerste grondwerkzaamheden: de aanleg van de fundering van de Haliade-X 12 MW, bestaande uit 50 palen die bedekt zullen worden door een 28 meter lange fundatieplaat. Deze voorbereidende funderingswerkzaamheden zullen doorgaan tot de komst van de onderdelen van de nacelle, de bladen en de mast voor het prototype Haliade-X 12 MW later deze zomer.

Het prototype van de Haliade-X 12 MW zal op land worden geïnstalleerd, zodat er beter getest kan worden. Aan het begin van de exploitatieperiode zal GE Renewable Energy de data verzamelen die nodig zijn voor het verkrijgen van het typecertificaat in 2020. Vervolgens zal het vanaf 2021 mogelijk zijn om de eerste units voor de commerciële markt te verschepen.

Momenteel wordt de Haliade-X 12 MW van GE geassembleerd in de fabriek van GE in Saint-Nazaire, Frankrijk. Zijn 3, 107 meter lange bladen, ontworpen door LM Wind Power, worden gefabriceerd in het Franse Cherbourg, de mastdelen in Sevilla, Spanje. Alle onderdelen gaan vervolgens op transport naar Rotterdam, waar de pre-assemblage en installatie zullen plaatsvinden.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!