Rotterdams Blocklab leidt tot blockchaintoepassing voor windenergie

4 consortia hebben een prototype ontwikkeld waarin blockchaintechnologie wordt ingezet voor de energiemarkt. Dit hebben ze gedaan met steun en onder regie van Blocklab, het Rotterdamse fieldlab voor blockchain. De 4 producten zijn gericht op de warmtemarkt, offshorewindparken, smartmeters en consumenten die zelfgeproduceerde zonnestroom willen verhandelen. Met deze 4 eerste prototypes wil BlockLab bijdragen aan de versnelling van de energietransitie.

Clearwatts zet voor een van de 4 prototypes blockchaintechnologie in voor prijsinformatie in de windmarkt. In een samenwerking met de Duitse blockchainontwikkelaars BigchainDB en Spherity is een platform gebouwd waarop prijsrelevante informatie van alle stakeholders bij elkaar komt. Het platform vereenvoudigt de administratie, maar is ook het vertrekpunt voor meer innovatie: het vormt een basis waarop blockchainontwikkelaars nieuwe applicaties voor de markt kunnen ontwikkelen.

Het programma wordt geregisseerd door Blocklab, dat is opgericht door het Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente Rotterdam, met ondersteuning van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). 2 van de 4 projecten krijgen bovendien financiering en ondersteuning om de prototypes in praktijk te valideren. De winnaars van deze tweede tenderronde worden later deze maand bekendgemaakt.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!