Noord-Holland versoepelt windmolenverbod onder druk van schadeclaims

AMSTERDAM – Noord-Holland gaat toch ruimte geven aan het bouwen van nieuwe windmolens in de provincie. Hierdoor moeten dure schadeclaims van ontwikkelaars en betrokkenen uitblijven.

Windmolens in Noord-HollandDe provincie gaat nu toch toestemming geven voor plannen die voor 11 april vorig jaar zijn ingediend. Toen maakte de provincie bekend een verbod in willen voeren.

Hier zijn dan wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Nieuwe windmolens mogen bijvoorbeeld niet te dicht bij bebouwing staan. Verder zijn windturbines bij natuurgebieden ook niet toegestaan.

Haarlemmermeer

Eerder verklaarde de opstandige gemeente Haarlemmermeer al dat er wordt doorgegaan met de bouw van een windpark tot 17 turbines omdat de provincie ruim van te voren op de hoogte is gebracht van de plannen.

Amsterdam dreigde met een schadeclaim van 50 miljoen euro als de hoofdstad niet zou mogen doorgaan met de bouw van windmolens.

Kleine windmolens

Naast de doorgang van al bestaande plannen krijgen ook kleine windmolens meer ruimte va de provincie. In september bleek dat een 2 meter hoge windmolen van Amsterdamse scholieren ook het slachtoffer was geworden van het verbod.

De Gedeputeerde Staten willen verder veel meer energie steken in het vervangen van oude windmolens door nieuwe turbines. Met een zogenaamde windbank worden de eigenaren die windrechten moeten opgeven gecompenseerd.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Gamesa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!