NWEA: ‘Le Pair schrijft windenergie af op te algemene gegevens’

AMSTERDAM – Windmolenonderzoeker Kees le Pair gebruikt te algemene gegevens van het CBS om te concluderen dat windenergie netto geen brandstofbesparing oplevert.

Windmolens in het Nederlandse landschapDit verklaart Ton Hirdes, directeur van de Nederlandse WindEnergie Associatie, tegenover de GroeneCourant.nl

“Hij geeft een drogreden en baseert daarop een foute conclusie”, aldus Hirdes. Hij geeft een voorbeeld: “Stel je hebt cijfers over het aantal gereden kilometers door auto’s in Nederland en over de verbruikte brandstof. Op basis daarvan concludeert Le Pair hoe hard er is gereden.”

“In het onderzoek rekent hij verder alles toe wat een beetje negatief kan zijn aan windenergie.”

Cijfers uit de praktijk

Le Pair hechtte zelf vooral waarde toe aan zijn onderzoek doordat het voor het eerste gebruikmaakte van cijfers uit de praktijk en niet uit theoretische modellen.

Hirdes haalt een onderzoek aan van Bart Ummels die afstudeerde op een onderzoek naar inpassing van windstroom in het elektriciteitsnet. Ummels onderzocht van uur tot uur hoe 12 gigawatt windenergie in het Nederlandse net zou passen en concludeerde dat dat geen problemen zal opleveren.

Officieel onderzoek naar efficiëntie windmolens

VVD-Kamerlid René Leegte stelde onlangs op basis van het onderzoek van Le Pair dat staatssecretaris Atsma van Milieu een officieel onderzoek moet doen naar de efficiëntie van windmolens. Hirdes benadrukt dat hij een voorstander is van Kamervragen. “Daar zal dan uit blijken dat het onderzoek van Le Pair te algemeen is.”

“Dit heeft Le Pair al een keer eerder gedaan. Ook toen werd het onderzoek voorgesteld aan ministerie en ook toen werd er geconcludeerd dat het om te algemene gegevens ging.”

Lees hier het onderzoek van Bart Ummels en hier het rapport van van Kees le Pair.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Iberdrola

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!