Taqa investeert toch niet in Nederlands windpark

AMSTERDAM – Het staatsfonds van Abu Dhabi, Taqa, investeert toch niet in Nederlands grootste windpark, het Gemini-project.

Hiermee blijft de realisatie van het project alsnog erg onzeker. Eerder meldde de Telegraaf nog dat Taqa miljarden zou investeren in het windpark. Het staatsconcern zelf ontkent dat.

De huidige grootaandeelhouder, het Amsterdamse Typhoon Capital, moet nu op zoek naar een nieuwe investeerder die de aandelen in het project overneemt.

Bankroet

Een investeerder is erg belangrijk voor het park. Wanneer er een nieuwe financierder komt stelt het ministerie van Economische Zaken 4,5 miljard euro beschikbaar voor het project.

Eerder bezweek de Duitse windparkontwikkelaar en windmolenfabrikant Bard nog door de ontwikkeling van onder andere het Gemini-park. Het concern moest vorig jaar de aandelen onder druk van een bankroet over doen aan Typhoon.

Gemini-windpark

Het Gemini-windpark krijgt naar verwachting 150 windturbines, elk met een vermogen van 4 megawatt en dus een totaalvermogen van 600 megawatt. Naar verluidt gaat het park 1,5 miljoen huishoudens van stroom voorzien.

De bouw van het project moet in augustus van 2013 zijn begonnen en in 2015 gaan de turbines waarschijnlijk stroom leveren.

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Alpha Bentus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!