Urgenda lanceert Windkieswijzer

Urgenda heeft de Windkieswijzer gelanceerd waarmee alle Nederlanders op 20 maart kunnen stemmen op een partij die de burger laat meedenken en meeprofiteren van windmolens.

Verschillende provincies en politieke partijen hebben uiteenlopende meningen over windenergieopwekking op land. Met de Windkieswijzer wil Urgenda de burger helpen duurzame en sociale keuzes op dit gebied inzichtelijk te maken. De wijzer laat zien welke partijen kiezen voor meer schone windenergie met draagvlak onder burgers, per provincie. Urgenda-topvrouw Marjan Minnesma over het initiatief: ‘De jeugd gaat massaal de straat op voor meer actie om ontwrichtende klimaatverandering te voorkomen en in het hele land springen de energiecoöperaties als paddenstoelen uit de grond om meer duurzame energie op te wekken. Stem 20 maart voor een politieke partij die deze energie wil gebruiken om samen met burgers de energietransitie te versnellen’.

Urgenda refereert onder meer aan de provincie Noord-Holland die volgens de organisatie de afgelopen jaren voor 150 megawatt aan coöperatieve windinitiatieven van burgers geblokkeerd heeft ‘door bovenwettelijke regels te stellen’, zoals de eis dat windmolens met 6 molens op een rij moeten staan en dat er voor elke nieuwe molen 2 oude molens moeten worden afgebroken. Dat maakt het kleinschalige burgerinitiatief volgens Ugenda onmogelijk.

Ontvang de nieuwsbrief van Windenergie Courant!